БНР | 21.05.2017 11:51:32 | 139

БСП и ГЕРБ на различни позиции в "Хоризонт" относно скандала с "нацистките снимки"


Темата с нацистките снимки може да приключи единствено с оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Дотогава тя ще остане като гнойна рана в тялото на тази коалиция.

Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ депутатът от „БСП за България“ Александър Симов, който оповести снимката, на която зам.- министър Павел Тенев прави с нацистки поздрав в музея на восъчните фигури в Париж.

Снимката на злополучният заместник-министър беше просто една малка буря с пресвяткване на светкавици. Скандалът стана голям заради нелепата, цинична и абсурдна намеса на Валери Симеонов в него. Вярно е, че той оспорва, че е казал тези неща, но аз предпочитам да вярвам на колегите от "Сега", които застанаха зад своята позиция, тъй като господин Валери Симеонов не един и два пъти е доказвал, че езикът му е точно такъв. Той говори точно по този начин. Разбирам преди да се е отличавал с някакъв високо благороден и хуманен изказ, че да го заподозрем, че не го е казал, но съм убеден, че скандалът ще продължи, докато той не предприеме най-нормалното действие - да се оттегли от Кабинета.

Симов е категоричен, че нацистките снимки са "възкресяване на човеконенавистнички идеи" и "на мракобесни поздрави" под формата на майтапи. Той не оспори, че преди изборите БСП също е декларирала готовност да управлява заедно с "Обединените патриоти", но:

...В името на няколко министерски поста  те заметоха под килима всичките си ценни идеи, отказаха се от тях, потъпкаха ги. "Патриотите" сега влизат във властта. След като си влязъл във властта, с цената на това да пренебрегнеш всичките си идеи и да излъжеш своите избиратели, то присъствието ти във властта е обречено да бъде нестабилно и това не зависи от ДПС, БСП или от който и да е друг. Зависи от факта, че твоите собствени избиратели няма как да не ти потърсят сметка, особено когато си им свалял звезди. Казвам го като човек от БСП - ние имаме опит, за съжаление, в тази сфера и знаем какво правиха нашите избиратели с нас, когато си позволявахме компромиси с наши базисни ценности.

Симов изрази несъгласие с това, че коалицията между ГЕРБ и "Обединени патриоти" е приемлива за Европа:

Тепърва, според мен, нашите националисти ще бъдат рибешка кост в гърлото на европейския политически живот, тъй като покрай нацисткия скандал изплуваха две много силни позиции на Партията на европейските социалисти и на Европейските либерали, които много остро разкритикуваха поведението на това, което имаме като патриоти у нас и особено на поведението на Валери Симеонов.

Нима няма кадри как Красимир Каракачанов е на конгрес на Льо Пен. Не казвам, че нашите патриоти приличат на Льо Пен по някакъв начин, тъй като те, както видяхме с отказа им от идеите, няма да стигнат до край в осъществяването на каквото и да е. Но, тук говорим за един нов процес, в който "Патриотите" все пак се вписват като политика. Европа рано или късно ще стигне и до България, независимо какво си мислим.

Въпросът вече опира и до това, че с подобни кадри няма как да управляваш добре. Не мисля, че този парламент може да произведе някаква друга коалиционна формула, така че отговор на това могат да бъдат и предсрочни избонри. Не ги пожелавам. Казвам ви, съдбата на коалицията ГЕРБ-"Обединени патриоти" стои в ръцете на Валери Симеонов и аз не разбирам неговото нежелание да се оттегли под напора на всичко, което стана.

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров донесе в студиото на Хоризонт снимки от различни сборове на БСП през годините, на шествието на Безсмъртния полк от тази година, водено от лидера Нинова, и депутатите Таско Ерменков и Красимир Янков, възрастен мъж носи плакат на Сталин. На снимка от сбора в Бузлуджа през 2012 на сцената се вижда е Корнелия Нинова, а пред нея е издигнато знаме с възхвала на Владимир Ленин.  Той заяви, че е дал копие и на президента Румен Радев, с когото се е запознал пред студиото на Хоризонт и държавният глава е окачествил като "еднакво неприемливо" издигането на националсоциалистически символи и издигането на портрета на Сталин.

Не може хора да носят символи на един режим, който, първо, е управлявал доста повече от национал-социалистическия, избил е доста повече хора от национал-социалистическия режим. Защо всички подминават въпроса с престъпленията на комунима? Сащо всички вдигат Родфронт, събран в юмрук? Защо на сборищата на БСП има фейсовете на Сталин, на Ленин и всякаква такава гмеж и всеки, който повдигне въпроса за наказателна отговорност за пропагандирането на човеконенавистническата комунистическа идеология, бива обявяван за "политически травестит", както аз бях наречен в парламента от Таско Ерменков или  бива обявяван, че не си е пил хапчетата, както ми беше казано от Манол Генов.

Тодоров обеща да предложи в на Радев приравняване на престъпленията от двата режима и изтъкна, че това отдавна е така в повечето европейски страни. Той допълни

Още следващата седмица ще заведа две дела. Едното е срещу Валери Жаблянов, който каза, че официалната декларация, която аз прочетох от името на ГЕРБ, е фашистка декларация и аз съм "шестващ фашизма в Народното събрание". И ще го осъдя, защото това нещо се осъжда незабавно! Завеждам  дело и срещу Таско Ерменков за това, че бях наречен "политически травестит". Няма да оставя никой от тези хора да петни името ми.

Политикът припомни, че скандалът с Павел Тенев е възникнал заради пост в социалната мрежа и похвали търпението на Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Бойко Борисов в ситуацията, но изтъкна:

Понеже Александър Симов говори за фейсбук-стени и кой какво е писал, аз също следя нечии стени и ще кажа по този повод две неща. На стената на Таско Ерменков хора призовават за народен съд и че сме "недоубити фашаги" и той харесва тези постинги. Това съм го запазил. На неговия фейсбук-профил Наталия Петрова от Елин Пелин, активист, водач тук на безсмъртния полк, заявява, че такива като мен трябва да бъдат пребивани физически. Таско Ерменков го е харесал! Аз мога да се погрижа за себе си. Искам от тези, които искат да ме пребият физически, да напишат една декларация, че това, което ще понесат като щети от този сблъсък, няма след това да бъде основание да ми заведат дело и да бъде преследван и в удобен за тях час и място аз ще се явя...

Вие ми задавате въпрос за Валери Симеонов, за когото ние дори не знаем дали е казал тези думи.  Валери го познавам и знам, че  е много прям и точен човек. Като каже "А", то значи "А", като каже "Б", то значи "Б", аз съм убеден, че запис на такива думи на него едва ли ще извадят от вестник "Сега".  Допускам, че няма такъв запис, защото те до момента не са доказали това, което твърдят. В момента разгарят една национална кампания на обругателство на изпълнителната власт и се опитват да направят нещо, което е много простичко и ясно от пропагандистка гледна точка - вбиване на клин между коалиционните партньори. Тези коалиционни партньори щяха да бъдат приемливи, ако БСП бяха първи, и са неприемливи понеже ГЕРБ са първи.

Тодоров ще внесе изказването на Ерменков и в Етичната комисия на НС, чиито член е.  Той обеща и изграждане на мемориален комплекс на избитите от комунистическия режим в лагера в Белене.

Социалният антрополог проф. Ивайло Дичев дойде в студиото на „Хоризонт“, но отказа участие в предаването. Специалистът по публични комуникации Любомир Аламанов, обаче коментира общественото усещане за скандала:

Всичко това изглежда по един много прост начин и аз съм изумен, че непрекъснато има опити за подмяна на разговора. В много студия се появяват хора, които при директен въпрос какво сега прави управляващата коалиция, подскачат като ужилени: "Ама вижте какво направиха БСП". На това едно време му се казваше: "Ама вие защо биете негрите?" - имаше един такъв лаф по време на комунизма - отклоняване на вниманието. Нещата са много прости. Факт е, че някакъв човек по някое време, когато е бил млад, нещо се е шегувал. Няма никакъв проблем. Проблемът е, че след това, вместо да се поднесе нормално извинение и нещата да се забравят, както можеха да бъдат забравени и просто да се продължи да се живее нататък, хора по върховете на държавата се впуснаха в умопомрачителни опити за оневиняване и обяснения, с което разкриха истинската си същност. Това е точно като симптома Бил Клинтън, където на него му повдигнаха процедура за импийчване не защото е направил нещо с някаква стажантка, а защото след това излъга, че не е направил нещото.

Аламанов коментира, че Тенев е поднесъл извинения си на правителството, че е  застрашил стабилността, но не на обществото за стореното.

Човек не може да надхвърли едно определено ниво на комуникации, на стойности, на себеусещане, на усещане за света. Да не забравяме, че това не е първият подобен случай. Да не забравяме, че в опит за оневиняването на един партиен секретар, говоря за Цецка Цачева,  се появи репликата: "Ами едно време всички бяхме комунисти". Не, не е така. Не сме били всички комунисти. Сега се появява репликата: "Ами едно време всички сме се шегували с нацистки или национал-социалистически поздрави". Не, не е така. Аз не съм се шегувал!

Ако прескочим липсата на елементарен морал, оттам нататък това означава, че всяка шайка престъпници може да ни управлява и ние трябва просто да стискаме зъби.

Не бих искал да бъда на мястото на Борисов, защото най-вероятно отвътре му идват всякакви думи по адрес на "Патриотите", с които да изкаже разочарованието си от това, което се случва и от капана, в който сам се е вкарал. Между другото думите на финансовия министър Горанов в едно студио бяха много показателни, където той със стиснати зъби просто каза: "Каквото ни дават "Патриотите", ние това приемаме". Явно разговорите за коалициите и желанието да се удържи властта е толкова голямо, или толкова наложително, че твърдо не искат да се бъркат в тези неща и всичко хвърлят на гърба на "Патриотите". Не знам дали "Патриотите" го осъзнават, но след като излязат от властта, те са приключени. С тях ще стане същото, което стана с "Реформаторите".

Антон Тодоров обаче разкритикува Аламанов и изтъкна, че Цачева е била редови член на БКП, а не партиен секретар и допълни, че тя също би имала право да заведе дело срещу него.


Прочети цялата публикация