БНР | 05.09.2017 04:48:13 | 226

"Гардиън": Българският представител в ЕБВР Калин Митрев е замесен в скандала "Азербайджанска перачница"


Великобритания е в центъра на тайна схема за пране на пари и лобиране от страна на Азербайджан, съобщава вестник „Гардиън“ в ексклузивен материал. Властите в Азербайджан са плащали на европейски политици и журналисти за отклоняване на вниманието от критиките към президента Илхам Алиев, показва разследването на вестника. Сред назованите имена е и Калин Митрев, представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие, базирана в Лондон.

„Гардиън“ твърди, че Калин Митрев е получил пари през британски компании. Той е получил най-малко 425 000 евро за частни консултантски услуги от местната азербайджанска компания „Авуар“. Той признава за плащанията, но твърди, че те са от законен бизнес. Приходите са декларирани в България и са платени данъци върху тях, допълва Митрев.

Разкритията за консултантските услуги към азербайджанската фирма могат да се окажат неприятни за съпругата на Митрев – Ирина Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО, пише „Гардиън“. Тя отрича да има конфликт на интереси между работата на съпруга й и нейната позиция в ООН, изтъквайки, че не е знаела за бизнес делата му. Вестникът обаче припомня, че  Бокова лично е връчила едно от най-големите отличия на ЮНЕСКО – медала „Моцарт“ – на първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева, а също е била домакин на фотоизложба в щаб-квартирата на ЮНЕСКО в Париж, озаглавена „Азербайджан – земя на толерантността“.

Разкритията на „Гардиън“ показват, че като цяло в схемата, наречена „Азербайджанска пералня“, азербайджанското ръководство, обвинявано в нарушаване на човешките права, систематична корупция и манипулирани избори, е извършило повече от 16 000 тайни плащания в размер на близо 3 милиарда долара между 2012 и 2014 година.


Прочети цялата публикация