БНР | 05.09.2017 12:24:50 | 200

Атанас Чобанов, "Биволъ": Търговията с добра дума прокарва тезата за демократичен Азербайджан


Скептичен съм, че българската прокуратура ще се самосезира по случая с т.нар. "Азербайджанска перачница", каза в предаването "12+3" главният редактор на сайта "Беволъ" Атанас Чобанов. Българският разследващ сайт участва в съвместен разследващ проект за схеми на пране на пари с още десет големи европейски издания. Разследването посочва българския представител в Европейската банка за възстановяване и развитие Калин Митрев сред фигурите, получавали лобистки плащания от азербайджанска страна.

Няма други политици. Няма други високопоставени чиновници, отбеляза Чобанов пред "Хоризонт":

Единствено Калин Митрев. Има един футболист, който е получил хонорар през тези фирми, които участват в перачницата, но този хонорар е съвсем легитимен, тъй като той е работил на договор и по неизвестни причини го е получил през една от тези фрими. Това насочва също и е доказателство, че отборът, в който той е играл, е бил собственост на банката, която е захранвала перачницата, а международната банка на Азербайджан е с много тесни връзки с властта. Самият футборист - няма нужда да му цитирам името, каза, че никога не е чувал за тази фирма, която му е платила и всички плащания към него са идвали по принцип от банката, която е била собственик на клуба.

Митрев твърди, че е декларирал сумите, които е получил в швейцарска сметка и е платил данъците в България, допълни Атанас Чобанов:

Това, което остава неясно е, какви компетенции има той в областта на хидрополитиката и хидростратегията, за да бъде ангажиран като консултант. Тези консултантски хонорари много напомнят на хонорара на един друг известен български политик, който се занимаваше с хидрогеология (Ахмед Доган - бел. ред.).

Чобанов твърди, че според него има съмнения за странно координиране на пиар прояви, свързани с Азербайджан и режима на Алиев и плащанията към Калин Митрев:

Тоест буквално в рамките на няколко дни, след като в ЮНЕСКО се провежда едно събитие "Азербайджан - земя на толерантността" - фотоизложба, финансирана от фондацията "Гайдар Алиев" на Мерхаба Алиева, три дни след това има превод към швейцарската сметка на гоподин Митрев. Има преводи и към други политици (европейски - бел. ред.). Не е само той... Търговията с добра дума прокарва тезата, че в Азербайджан, където има драстични нарушения на човешките права, всичко е наред. Това е едно толерантно, съвременно, демократично правителство, а нещата са много по-различни, разбира се.

Чобанов прогнозира, че европейските правоохранителни органи ще реагират на данните от разследването:

Мисля, че ще има някакви действия. След като за два костюма на френски политик прокуратурата образува разследване, би трябвало за такива сериозни суми - става въпрос все пак за два и половина милиарда евро, които са изтекли по този начин, все някъде някой ще каже: "Чакайте. Трябва да проведем някакво разследване, дори да е проформа".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Прочети цялата публикация