БНР | 17.10.2017 22:35:51 | 79

Кристиан Линднер: Канцлерството и МФ непременно трябва да са политически разделени


В навечерието на коалиционните преговори с канцлера Ангела Меркел лидерът на германските Свободни демократи Кристиан Линднер заяви твърдо, че финансовият министър в бъдещо трипартийно правителство не бива да е от Християндемократическия съюз.

Канцлерството и финансовото министерство непременно трябва да са политически разделени. Министърът трябва да е от Зелените, от Християнсоциалния съюз или от Свободните демократи, само не от ХДС, заяви Линднер пред "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Така той отхвърли настояванията на съпартийците на Меркел, финансист номер 1 на Германия да е от ХДС, за да запази постигнатото и продължи политиката на ветерана Волфганг Шойбле. След 8 години на поста той прие да стане председател на новия Бундестаг.

В интервюто си Линднер не даде знак дали самият той има амбиция да стане финансов министър. Но повтори твърдата позиция на партията си, която е четвърта по големина в Бундестага, против създаването на Европейски валутен фонд и за създаване на механизъм за напускане на еврозоната.

Прочети цялата публикация