БНР | 18.10.2017 23:18:47 | 55

Великобритания планира да експулсира сирийски мигрант в България


Британските власти обявиха, че ще депортират сирийски мигрант в България. 20-годишният Мохамед Мирзо от Алепо достигнал до страната ни, а преди няколко месеца заминал за Кардиф. Ако мигрантът иска да подаде молба за убежище обаче, той трябва да бъде върнат в първата държава от Европейския съюз, в която е пристигнал, т.е. България, постанови британското министерството на външните работи.

След като домът на Мирзо в Алепо бил разрушен при въздушен удар, по-голямата част от семейстовото му успяла да стигне до Кардиф. Преди няколко месеца Мохамед Мирзо успял да се присъедини към роднините си, като платил хиляди евро, за да бъде прехвърлен тайно на Острова с камион. Пристигайки в Кардиф, той незабавно поискал убежище. Говорител на министерството на вътрешните работи обаче заяви, че той трябва да поиска убежище в първата страна от Европейския съюз, в която е пристигнал, а имено България.

Великобритания се гордее с историята си на предоставяне на защита, на тези които имат нужда, но е справедливо да не понасяме бремето за молби за убежище, които трябва да бъдат разглеждани от други страни, уточни говорителят.

Сириецът обаче заяви, че се страхува да се върне в България, където е бил третиран като животно, по неговите думи. Той допълни, че там е бил арестуван, били са го и са му взели всички пари и мобилния телефон.

Около 10 000 души подписаха петиция за оставането на Мирзо в Уелс, а депутати от Кардиф призоваха вътрешния министър Амбър Ръд да се намеси в случая.

Прочети цялата публикация