БНР | 20.10.2017 21:57:36 | 50

Страната ни остава в дъното на световната класация по предприемаческа активност


Страната ни остава в дъното на световната класация по предприемаческа активност, според проучване на Глобалния предприемачески мониторинг - България. Изследването е проведено сред 60 държави в света.

Най-влошени показатели се регистрират в сферата на ранното предприемачество. Българският прохождащ бизнес не се страхува от провал, но има други притеснения, каза Мира Кръстева от Глобалния предприемачески мониторинг:

Липсата на умения или да се менажира бизнес или да се стартира бизнес. Не се разбира процеса - че трябва да имаш екип, че трябва да знаеш как да търсиш финансиране, че трябва да ползваш ментори. Това, че сме на дъното - да не е похвално, но е чудесна възможност, защото при едно правилно навигиране на политики може за по-кратки срокове да постигнем забележим резултат.

Политиките, които влияят на средата за правене на бизнес, са до голяма степен успешни, но има и забележки предимно в частта за образование, коментира още Мира Кръстева. Другото притеснително у нас е:

Дела на компаниите, които възнамеряват да наемат персонал следващите 5 години. Което означава, че това са предприемачи, които работят сами за себе си. Там ръст и успяване на бизнес много трудно може да се получи. Ръст има там, където се разширява екипът, пазарът се разширява.


Прочети цялата публикация