БНР | 26.10.2017 08:38:03 | 87

Българското училище в Лондон възпитава силни и достойни българи


Броят на училищата по света, където децата на сънародниците ни поддържат езика и връзката с корените си, нарасна многократно през последните 10 години. Навсякъде, където има голяма българска общност, се откриват училища, назначават се преподаватели, а учебниците пристигат като дарение от България.

Броят на българските училища в чужбина вече е близо 380, по данни на Държавната агенция на българите в чужбина. Това е наистина ново – и в исторически, и в географски план. Факт, който доказва, че зад граница живеят българи, които милеят за родината си, държат на българското и искат да продължават да живеят като българи, без значение къде се намират по света.

Много любов и вяра влага в работата си Здравка Момчева. От 10 години тя преподава в гимназиалния курс на българското училище в Лондон. То носи името на българския емигрант, политик, дипломат и общественик Иван Станчов и е едно от най-старите, организирани към посолствата в големите европейски столици. Здравка Момчева води часовете по български език и литература за ученици от 9-и до 12-и клас. Това са предметите, които основно се изучават в българското училище. Занятията са без прекъсване, от понеделник до неделя.

Истинско удоволствие е работата с децата на българите тук – казва Здравка Момчева и добавя, че всички посещават часовете не по задължение, а по желание. Това е така, защото България играе огромна роля в семейнотовъзпитание зад граница. Всички ученици се включват с труд и дарения в различни благотворителни каузи в помощ на страната си. За Коледа например рисуват и продават картички, а събраните средства са дарение за центъра за рехабилитация на деца във Варна „Карин дом“, основан от патрона на училището Иван Станчов. Също за Коледа гимназистите правят своя кулинарна изложба. С приготвените ястия всеки представя традициите на своя роден край в България. Това ни доближава до празничната атмосфера в България, а фолклорът и религията на народа ни с лекота навлизат в ежедневието на младите хора зад граница, казва Здравка Момчева и продължава:

Буквално бях устремена преди 17 години, когато дойдох тук, да докажа колко много положителни черти притежаваме ние, българите, в емоционално и интелектуално отношение, в сравнение с другите нации. Днес продължавам да твърдя, че в никакъв случай не сме по-лоши от другите, защото всички сме хора. Ние, българите, със своята самобитност, сме много интересни за другите и ако знаем как, бихме могли да привлечем вниманието не само към себе си, но и към собствената си държава. Забелязвам, че най-лошата черта у нас е да се самобичуваме. Винаги мислим за себе си в негативен план, смятаме се за лоши. Това отношение има своите корени в лошия начин на живот в родината, а и от недоброжелателно отношение, което е снишавало самочувствието ни като значими хора. То е съвсем естествено ако внушаваш на един човек, че е неспособен, че е прост, той започва да го приема за истина. Мотивиран от негативното, което се наслагва в съзнанието му, той сам започва да повтаря, че наистина е носител на злото и лошото. Истината е, че българите са нацията, започнала да чете и пише на най-стария писмен славянски език в Европа – българския. Него сме дали на всички други славяноговорящи, а по-късно и славянопишещи народи. Ние сме народ, който е бил възпитаван преди падането ни под турско робство от воини и книжовници. Такива са били нашите царе. Днес ми е много неприятно, че българите влагат пренебрежително отношение дори към славното си минало. Когато говорим за царете си, ние казваме Борис, Симеон, Калоян и др., забравяме да кажем пред имената им, че те са царе. Англичаните тук пишат в учебниците и в това всеки може да се увери, че България е била империя по времето на цар Симеон. Именно това трябва да променим – пренебрежителното отношение към самите себе си“.

Като активен член на българската общност в Лондон, Здравка Момчева води рубрика в местния български вестник „БГ Бен“. Казва, че чрез нея, а и чрез поезията си, се опитва да изтъкне цветното, красивото и доброто лице на България. И още:

Имаме чудесна българска общност във Великобритания. По неофициална статистика 85 на сто от тях имат своя работа и дом, закупен тук във Великобритания или нает за дълго време. Българите, които идват на Острова, имат идея какво ще правят, как ще се реализират, а има и много голям процент студенти, от които не само аз съм възхитена и очарована.

Прочети цялата публикация