БНР | 17.11.2017 14:36:48 | 36

ВКС поиска да се отмени прехвърлянето на делата за корупция към Спецсъда


Върховният касационен съд поиска от Конституционния съд да отмени като противоконституционно прехвърлянето на делата за корупция по високите етажи на властта от Софийския градски съд в Специализания наказателен съд. Според магистратите от Наказателната колегия на съда смяната на подсъдността на т.нар. корупционни престъпления противоречи и на международни договори, по които България е страна.

Още преди две седмици стана ясно, че последните промени в НПК тръгват към Консититуционния съд, заради усещането за извънредност, което оставя трансфера на дела срещу конкретни персони от един съд в друг. Мотивирайки възраженията си върховните съдии направиха и аналогия с Народния съд от 1944 година.

Извънредни съдилища не са допустими в правовите държави, каквато по Конституция е България, защото те се създават за обслужването на определени политически цели в разрез с разбирането за независим съд, който по дефиниция не може да обслужва такива цели
, пишат в искането си до Конституционния съд те.

Съдиите от Наказателната колегия на ВКС вижда отклонение от общоустановените правила за общите съдилища и в друга законодателна промяна, според която спецсъдии, прокурори, следователи и съдебни служители имат право на до 6 заплати повече от тези на редовите магистрати. Те възразяват срещу това - чрез финансова мотивация, да се узаконява двоен стандарт сред магистратите.

В Конституционния съд е образувано дело под номер 10. Негов съдия - докладчик ще е Таня Райковска, бивш върховен съдия.

Прочети цялата публикация