БНР | 21.11.2017 23:08:52 | 95

Вицепрезидентът на подалия оставка Робърт Мугабе се завръща в Зимбабве


Уволненият вицепрезидент на Робърт Мугабе и сочен за следващ президент на Зимбабве Емерсон Мнангагва заяви, че се връща в страната си, предаде ДПА.

Искам да поздравя зимбабвийския народ за достигането на този исторически миг, каза Мнангагва в изявление след оставката на Мугабе като президент.

Миналата седмица 93-годишният Мугабе беше поставен под домашен арест, след като военните извършиха безкръвен преврат. Завземането на властта беше предшествано по-рано този месец от уволняването от Мугабе на Мнангагва като негов вицепрезидент. След като беше отстранен от поста си, Мнангагва избяга в Южна Африка, като заяви, че се опасява за живота си.

САЩ призоваха за свободни и честни избори и за безусловно зачитане на върховенството на закона в Зимбабве, като нарекоха исторически момент оставката на Робърт Мугабе като президент, предаде Ройтерс.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че оставката на президента на Зимбабве дава шанс на страната да тръгне по нов път, свободен от потисничеството, с което се е характеризирало управлението на Мугабе.

Прочети цялата публикация