БНР | 29.12.2017 14:53:50 | 61

Шампионката по шах Фабиана Костадинова: Бог ме е дарил с моята способност, Той е велик


Седемгодишната Фабиана Костадинова спечели пълен комплект медали от трите дисциплини на държавните индивидуални първенства по шах – бронз за стандартен шах, сребро - за ускорен и злато за блиц. Фабиана застана на шахматната дъска и срещу Анатолий Карпов по време на гостуването му в Стара Загора, а в играта постигна реми. През лятото, когато гостува в Болоня при своите дядо и баба, момичето бие всеки италианец, който е решил да играе с нея.

За предаването „Хоризонт за вас“ Фабиана сподели, че баща ѝ я е запознал с правилата и фигурите в играта, а майка ѝ я е записала при професионален учител в старозагорския клуб „Тракийско конче“. Учител от друг клуб пък я е запалил по състезанията. Бащата Николай сподели: 

Беше на 3 годинки и половина някъде и играехме вкъщи на дама. Половин година по-късно аз почти не можех да ѝ взема игра. Това ми направи впечатление. После, по стечение на обстоятелствата, съпругата ми я записа на шах. Вечер, като се прибирахме, вкъщи правихме по две-три игри, а тя много се дразнеше, че губи. При нея е характер. Тя не иска да губи. Когато сме играли шах, трябваше да мисля как сам себе си да бия, за да може тя да спечели, когато учихме още отделните ходове.  Беше на 5 и половина когато я записахме за първи път, а на 7 вече е шампион.

Фабиана, която е първокласничка, признава пред света, че е гениална. Тя  няма намерение да се отказва от шаха и иска да стане велик шампион. Въпреки че играта ѝ носи забавление, тя тренира упорито – два пъти дневно по 2 -3 часа:

В началото г-н Тонков ме караше да играя с най-слабите. Бях начинаеща. После, след един-два месеца, започнах и да играя и с по-силни и някой да ги бия, а от някои – да загубвам. Според мен, Бог ме е дарил с моята способност. Според мен, Той е велик!

Родителите пък твърдят, че не ѝ дават крила, а по-скоро, че не ги режат. Николай сподели:

Да, гледаме някакъв стимул да ѝ дадем,  но в същото време се стараем по-скоро самочувствието ѝда е с покритие, а не без покритие, което е лошия вариант 


Прочети цялата публикация