БНР | 16.01.2018 13:55:41 | 43

СОС ще разгледа промени в концесионния договор със "Софийска вода" на 25 януари


Минимална инвестиция от 200 милиона лева до 2021 година и още минимум 165 милиона лева до края на концесията през 2025 година предвижда Проект на допълнително споразумение между Столична община и "Софийска вода". Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков:

Още преди да е дошъл следващият регулаторен период се въвежда това изискване, което гарантира, че инвестициите във ВиК инфраструктурата на града ни няма да спрат, дори и в последните години, когато изтича концесионният договор. Мисля, че е излишно да обяснявам, че никой инвеститор не е особено ентусиазиран в последната година-две от своя договор да инвестира в бъдещето на една система, която може би няма да управлява той.

Целта на допълнителното споразумение е да се подобрят условията по концесионния договор със "Софийска вода". Предстои проектът да бъде обсъден и гласуван на заседанието на Столичния общински съвет на 25 януари.

Допълнителното споразумение не третира цената на водата, уточни Герджиков.

Друга промяна е въвеждането на допълнителен инвестиционен ангажимент за концесионера да осигурява милион и половина лева годишно за финансиране на конкретни ВиК проекти от обществен интерес, определени от Столична община.

Нов момент ще е и изготвянето на анекс към договора за процедурите и сроковете за предаване на активите при изтичане на концесията.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Евелина Стоянова.

Прочети цялата публикация