БНР | 19.01.2018 05:08:39 | 81

Преглед на печата


Раднево бие по заплати Пловдив, а Козлодуй - София, пише вестник 24 часа. По данни от ново изследване на Института за пазарна икономика в 20 икономически центъра се произвежда 85% от продукцията на страната, там влизат 81% от чуждите инвестициите. Две сравнително малки общини, в които обаче има развита енергетика - Раднево и Козлодуй, бият по средни заплати големи индустриални центрове в България като Пловдив, Варна, Стара Загора, допълва всекидневникът.
"70% от България е "икономическа пустиня", пише по темата вестник Земя. Изданието обяснява, че в Козлодуй вземат средна заплата по около 1465 лева, а в Хасково -  с 2,3 пъти по-малко. 
Румен Радев се мери с Петър Стоянов по подкрепа, пише вестник Стандарт. Радев изкара цяла година с високи нива на доверие от около 60%, докато недоверието е около и под 30%. Това е най-благоприятната като обществена подкрепа стартова година от времето на началото на мандата на Петър Стоянов насам. Данните са от изследване на социологическата агенция "Галъп интернешънъл". Държавният глава приключи годината с 56% доверие и 29% недоверие, с което е най-популярната политическа фигура в страната. Сравнително високо доверие има и вицепрезидента Йотова, посочва още Стандарт.
"ГЕРБ няма да бързат с Истанбулската конвенция", пише в заглавие на първата си страница вестник Дума. Председателят на парламента Цвета Караянчева е казала вчера, че няма закъде да се бърза и поне 2 месеца ще вървят дебаите, въпреки заявката на Бойко Борисов ден по-рано, че ратификацията ще мине бързо. Обединените патриоти призоваха ГЕРБ да оттегли документа и се зарекоха да гласуват против него, а БСП внесе предложение за законови промени, насочени срещу насилието.
Кметовете ще могат да сключват договори с частни охранителни фирми, които да се грижат за сигурността на целите населени места, съобщава вестник Сега. Това става възможно, след като парламентът прие на второ четене изцяло новия закон за частната охранителна дейност. Изданието коментира, че новият закон поставя под въпрос смисъла на съществуването на голяма част от МВР, чийто бюджет всяка година е над 1 млрд. лв.
"500 млн. лева търсят общините за туризъм", пише вестник Труд. Изданието обяснява, че 30 проектни предложения на 21 общини на стойност над 500 млн. лева търсят чуждестранни инвеститори чрез сайта на Министерството на туризма. Най-скъпият проект е на община Челопеч за изграждането на Моторспорт парк за около 120 млн. евро. София иска 2 млн. лева за обновяване на Северния парк, съобщава всекидневникът.
"Жалбите от лоши стоки изместиха пътуванията. По 18 души на ден се оплакват от услугите на "Топлофикация", сочи справка на Комисията за защита на потребителите, предоставена на вестник Монитор.За разлика от минали години обаче по празниците не е имало оплаквания за сериозни нарушения в сферата на туризма. 

Прочети цялата публикация