БНР | 20.01.2018 23:42:40 | 59

Учени разкриха тайна, свързана с най-ярката гама експлозия в историята


Физици от САЩ, Швеция, Франция и Великобритания в лабораторни условия пресъздадоха миниатюрна версия на загадъчните гама експлозии, съобщи сайтът "Лента".

В рамките на експеримента бил предложен вероятният механизъм, свързан с възникването им. Става въпрос за изпускани от черните дупки снопове частици, които са под въздействието на силни магнитни полета. Гама експлозиите възникват в далечни галактики и са с продължителност от няколко секунди до 1 час.

Най-ярката от тях е наблюдавана на 19 март 2008 г., като в разстояние на 30 секунди е можело да бъде забелязана с невъоръжено око. При това източникът на гама експлозията се намирал в галактика, отдалечена на разстояние 7,5 милиарда светлинни години. Това я превърнало в рекордьор сред видимите в нощното небе далечни обекти. За да създадат модел на гама експлозията, учените използвали лазерната система "Джемини" в лабораторията "Ръдърфорд - Епълтън" във Великобритания.

Те установили, че силата на създадените в рамките на експеримента магнитни полета се равнява на предсказаната от моделите на гама експлозии. Резултатите от изследването са публикувани във Physical Review Letters.


Прочети цялата публикация