БНР | 19.02.2018 11:39:37 | 59

Нигяр Джафер: Здравната каса трябва да се демонополизира


За сряда е насрочено извънредно заседание на парламентарната комисия по здравеопазването, на която ще бъде изслушан управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, съобщи пред "Хоризонт" заместник-председателя на парламента и член на комисията д-р Нигяр Джафер. Тя е един от 8-те депутати, поискали това заседание. 

В петък министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката на Камен Плочев заради поискана актуализация на бюджета на институцията зад гърба му. Тази сутрин Плочев каза, че няма да подаде оставка. 

Като поредния скандал в здравеопазването, характеризира ситуацията около управителя на Касата Джафер:

Поредният скандал в здравеопазването, който оставя един изключително неприятен привкус като след всеки скандал. Жалко е, че достойни хора на достолепна възраст се държавата като хора, които нямат абсолютно никакъв политически и административен опит. Въпреки всичко трябва да отбележим че тези хора управляват около 4 милиарда и малко повече в държавата, платени от здравните осигуровки на българските граждани. Лошо е когато няма субординация, а това показва този случай, липса на координация, липса на субординация, липса на чуваемост за съществуващи проблеми в системата.

Впрочем потвърждава се нашата теза, че проблемът не е в личността. Всъщност проблемът е в модела, в системата, Касата е практически одържавена и то отдавна. Ето затова е нелеп този спор Аз ти искам оставката, ти защо не я подаваш. Защото Касата би трябвало да е абсолютно независим орган. От друга страна имаме един Надзорен съвет, който всъщност се управлява от Министерство на здравеопазването.

Според Джафер за 17 години и са били сменени около 17 души начело на Касата и за да се реши проблема тя трябва да се демонополизира:

През 2010 година беше променен законът така, че народното събрание да избира управителя на здравната каса. И оттогава, забележете, няма почти управител на Здравната каса, който да се е задържал повече от 5-6 месеца, понякога година. За 17 години ние сме напът да сменим 17-ия управител.

Това показва системни проблеми, това показва, че този модел не може да продължи да функционира. Този проблем с една монополна Здравна каса, в която има толкова много интереси, включително в управление, предизвика проблеми. Този модел генерира дефицит. Просто защото трябва да има демонополизация на тази каса и хората да избират къде да внасят своите осигуровки и да престане който и да е министърът на здравеопазването да се опитва да ръководи и да дирижира нещата в Здравната каса.

Джафер каза и какво според нея ще се случи в сряда по време на извънредното заседание на здравната комисия по случая:  

Най-вероятно колегите от управляващото мнозинство ще искат внасяне на решение в зала впоследствие за смяна на управител на здравна каса, макар че нямат такова основание, законово разписано точно по този начин. Най-вероятно проф. Плочев ще си отиде. 


Прочети цялата публикация