БНР | 24.02.2018 05:32:47 | 32

Съветът за сигурност на ООН отложи за днес гласуването на резолюцията за примирие в Сирия


Съветът за сигурност на ООН отложи за по-късно днес гласуването на резолюцията за 30-дневно примирие в конфликтния сирийски район Източна Гута. Гласуването ще се състои в 19 ч българско време.  Страните - членки на Съвета не са успели да уредят всички спорни въпроси. Основните противоречия са свързани със сроковете за влизане в сила на примирието и неговата продължителност.Говорителката на ООН Алесандра Велучи подчерта колко спешна е нуждата от примирие. Хуманитарната ситуация на цивилните в Източна Гута е ужасяваща, затова трябва спешно огънят да бъде прекратен, да спрат ужасните и интензивни бомбардировки на Източна Гута, както и безразборния минометен обстрел на Дамаск.
Вчера лидерите на Франция и Германия Емануел Макрон и Ангела Меркел  изпратиха писмо до руския президент Владимир Путин с молба Москва да подкрепи резолюцията. 
За незабавното прекратяване на нападенията над цивилни в сирийския район Източна Гута призова върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика МогериниМеждународната общност трябва да се обедини, за да прекрати тези човешки страдания, посочва Могерини.

Преговорите по текста се водят вече 15 дни, отбелязва Франс прес. Проектът предвижда прекратяването на огъня в Сирия да влезе в сила 72 часа след приемането на резолюцията. Доставките на спешна хуманитарна помощ ще започнат 48 часа след началото но примирието.


Прочети цялата публикация