БНР | 13.03.2018 17:22:11 | 83

Москва: Ако Лондон ни наложи санкции, ще отговорим със същото


Русия е готова да помогне на Великобритания в разследването на покушението срещу бившия разузнавач Сергей Скрипал, ако Лондон отправи запитване в съответствие в предвидените в Конвенцията за забрана на химическите оръжия процедури. Това каза руският министър на външните работи Сергей Лавров в отговор на отправения от британския премиер Тереза Мей ултиматум до края на днешния ден Русия да разкрие подробности за развитието на програмата си за нервно-паралитичното вещество „Новичок“. 

Лавров обясни, че Москва няма как да изпълни ултиматума на Тереза Мей, защото Великобритания отказва да предостави на Русия образци от нервнопаралитичното вещество „Новичок“ и така самата тя нарушава Конвенцията за забрана на химическите оръжия.

"Ако бъдат изпълнени предвидените в конвенцията процедури, уверявам ви, че Руската Федерация ще изпълни задълженията си и ще отговори на съответното запитване в срока, предвиден за подготовка на отговор", посочи още Лавров и окачестви обвиненията на Лондон като "слухове, раздухвани от прически всички членове на английското ръководство".

Междувременно, председателят на съвета на Федерацията  - горната камара на парламента, Валентина Матвиенко обвърза обвиненията на Великобритания с президентските избори в Русия на 18-ти март. Отхвърляйки ултимативния тон на Лондон, тя увери, че хората в Русия не се поддават на манипулации и сами ще направят своя избор в неделя.

Прочети цялата публикация