БНР | 26.03.2018 10:25:07 | 55

Румен Радев: Въпросът за компенсациите на тракийските бежанци трябва да бъде поставен на днешната среща ЕС-Турция


Изтреблението, преследването и разоряването на тракийските българи е горчив урок, който не трябва да бъде забравян, заяви президентът Румен Радев. Той участва в тържественото поклонение по повод Деня на Тракия и 105 години от Одринската епопея: "Паметникът на Одринската епопея ни напомни и днес, че българският войник изпълни с храброст и всеотдайност своя дълг към тракийци, но войнската доблест и непреклонност не може да изкупи слабостта на политиците както на някогашните, така и на днешните. В този славен ден на Тракия, мястото на всеки български държавник е тук, сред вас. Въпросът за дължимите обезщетения за имотите на тракийските бежанци не може да бъде премълчаван от никакви съображения. Това е въпрос на справедливост и на национално достойнство".

Президентът Румен Радев смята, че въпросът за компенсациите на тракийските бежанци трябва да бъде поставен на днешната среща ЕС-Турция във Варна:

"От срещата с турския президент Ердоган във Варна днес очаквам България да не остава само в ролята на домакин. Надявам се премиерът да постави въпроса за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, в изборния процес, в религиозните ни дела, а също така и за обезщетенията на тракийските бежанци. И важно е също така европейските лидери да разберат, че проблемите на България са и европейски проблеми и е нормално ние да очакваме от тях да отстояват българския интерес."

Радев посочи, че позицията, която България ще отстоява на днешната среща във Варна не е била съгласувана с него.

Прочети цялата публикация