БНР | 23.04.2018 19:56:03 | 76

Поражение на Тереза Мей за Брекзит в Камарата на лордовете


Британското правителство претърпя ново поражение по законопроекта за напускане на Европейския съюз в Камарата на лордовете - гораната камара на британския парламент – този път по въпроса за човешките права. Със 316 гласа „за“ срещу 245 „против“ беше одобрено предложение за запазване на Хартата на Евросъюза за основните човешки права след Брекзит.

Въпреки че министрите твърдяха, че оставането на Великобритания в Хартата ще бъде „конституционно престъпление“, мнозинството от лордовете подкрепиха поправката, която сега ще бъде върната в Камарата на общините, където депутатите могат да я отхвърлят. Хартата, която е отделно от Европейската конвенция за човешките права, формулира редица граждански, политически и социални права за гражданите от ЕС.

Лорд Кийн, който е член на кабинета обаче изтъкна, че Хартата може да бъде в сила при директното прилагане на законите на ЕС, а след Брекзит Великобритания няма да бъде страна-членка и няма пряко да прилага тези закони. Това не омаловажава победата на притивниците на твърдия Брекзит. Вече трета поправка в законопроекта бе гласувана в Камарата на лордовете.

В четвъртък депутатите в Камарата на общините ще гласуват по одобрената миналата седмица в горната камара на паралмента поправка за оставане в митническия съюз. Представител на опозиционната Лейбърстка партия заяви след вота, че това е пореден сигнал за министрите, че трябва да преосмислят подхода си към Брекзит.

Прочети цялата публикация