БНР | 24.04.2018 11:13:49 | 294

"Демократична България“ предлага актуализиране на текстовете от Закона за хазартаИзвънпарламентарното обединение „Демократична България“ – ДСБ, „Да! България“ и „Зелените“ - изпрати до председателя на парламента и парламентарните групи предложение за актуализиране на текстовете от Закона за хазарта“

Иво Мирчев, който е работил по предложенията, поясни за предаването „12+3“ по „Хоризонт“, че хазартът е около 3% от БВП на страната:

„Това са над три милиарда лева, които ние българите даваме за хазарт годишно - огромна сума. Това е повече от парите за образование, повече от социалните разходи. Това са пари, които са с изключително слаб контрол от страна на държавата и от страна на обществото. През 2007 година същата сума „инвестирана“ за хазарт от нас българите е 500 милиона лв. Считаме, че сегашният законопроект е изключително остарял. Има нови тенденции по отношение на дигиталните игри, на самите часови игри, които би трябвало да бъдат отразени в закона. Считаме също, че държавната комисия по хазарта би трябвало да се ползва с по-високо обществено доверие, да се въведе мандатност на нейните членове…“.

В проекта се предлага забрана за телевизионната реклама на частни лотарии преди 22 часа.

„Държавното тото е длъжно да превежда цялата си печалба на Министерството на спорта, докато частите лотарии реализират десетки милиони годишна печалба в полза на техните собственици и в това отношение има неравнопоставеност“, допълни той и отчете „изключително големи пропуски по отношение на налагането на глоби от държавната комисия по хазарта“. Масово се нарушава изискването игралните зали да са на поне 300 метра от учебните заведения

„В повечето западни държави лотариите са само държавни и печалбите от тях се използват за обществено полезни каузи. Има държави, в които има и частния лотария, но те не са в такъв либерален режим, като в България - контролират се изключително строго и огромна част от разликата между постъпленията и раздадените печалби се връща обратно в държавата и за различни общественополезни каузи. Една от нашите цели е да работим в тази в тази посока“.

Мирчев сигнализира също, че в понеделник, по пътя между София и Варна не е могъл да паркира на паркинга на известен ресторант и е бил заплашван от охраната на хората, чиито лимузини са заемали паркинга.

„Аз, естествено, се обадих на 112. 40 минути чаках и не дойде абсолютно никой. Направих снимки, което разгневи охранителите и се опитах да дам максимална публичност, тъй като не считам за нормално да се отлепва целия ресторант от мутри. Вече проверихме кои са хората от вчера - става дума за така наречения „Митко Черния“ от Варна, който се занимава със сутеньорство в Германия.Разбрах това по неофициална информация от източници в МВР.

МВР първо твърдеше, че не е регистрирано обаждане от мен до телефон 112, но аз предоставих записа от разговора и вече не твърди, че няма обаждане. Доколкото разбирам днес след 7 телевизионни участия и появяване в новините, МВР се е  задействало и очаквам някакъв резултат - най-малкото хората да бъдат проверени“

Прочети цялата публикация