БНР | 25.04.2018 15:24:33 | 73

Руис Калавера: Имаме интерес да работим за свързаността на Западните Балкани


Има още двустранни въпроси, които трябва да се решат - това е едно от посланията, отправени на конференцията за Западните Балкани в Брюксел.

Конференцията, организирана от Българското председателство, бе открита от заместник-министъра на външните работи Емилия Кралева. Тя припомни, че интеграцията на Западните Балкани е наш стратегически приоритет. 

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер даде ясен сигнал за европейска перспектива на региона, но има работа, която трябва да се свърши, каза директорът на отдел „Западни Балкани“ към дирекцията „Политика за съседство и преговори за разширяване“ на Европейската комисия Геновева Руис Калавера:

„Имаме интерес да работим за свързаността на региона. Тя отива по-далеч от инфраструктурата, става дума за реформи, които са необходими. Страните трябва да си сътрудничат като загърбят миналото, а освен това има много двустранни проблеми, които трябва да се решат“.

От своя страна директорът на отдел „Западни Балкани“ към Европейската служба за външна дейност Едуард Ауер отбеляза, че някои от страните в региона вече дават своя принос в общата политика за сигурност.


Прочети цялата публикация