БНР | 13.05.2018 16:05:38 | 261

В „Покана за пътуване”: До 1000-та езера в Китай с актрисата Нели Топалова. С деца на Малдивите и на Средиземноморски круиз с комисар Рекс


Меденият глас на актрисата Нели Топалова е познат на всички, та представяте ли си какво удоволствие е тя да ви разказва за пътешествия. При това в непозната част на Китай – провинция Чжецзян, където се намира удивително живописно и едновременно с това едно от най-тайнствените езера в Китай – езерото на хилядата острова. Всъщност езеро едва ли е най-точната дума, тъй като става въпрос за изкуствен водоем, възникнал в резултат на строителството на първата в страната водно-електрическа централа. Различното в случая е, че изкуственото езеро се превръща в една от природните забележителности на Китай, привличаща всяка година хиляди туристи.

За да бъде създаден изкуственият водоем, през 1959 г. били изселени хората от над 1300 села. Под водата се озовали над 20 000 хектара земеделска земя, като в резултат възникнало езеро с обща площ 537 кв. км.  и … 1078 острова. Днес това е най-големият природен резерват в Китай, обитаван от 80 вида животни и над 90 вида птици.

През  2002 г. изследователи откриват на дъното на езерото развалини от тайнствен град, чиято възраст по оценка на учените е поне 1800 години. Древният град от периода Хан е разположен в подножието на планината Ву Ши Планината на петте лъва и е отлично запазен на дълбочина 26-40 м.

Аз пък искам да ви разкажа за пътуващите букви, които утре ще спрат в „Галерията на открито” пред Народния театър в Градската градина на София. Защо пътуващи? Ами понеже са тръгнали от Пловдив и вече са били в Двореца на нациите в Женева. Но да не ви мъча с догадки и предположения. Идеята на бившата първа дама Антонина Стоянова и нейната фондация „Ценности” е да съчетае празника на българската азбука с поредното доказателство за високото ниво на съвременната българска живопис. Така се стига до атрактивната изложба на творби от трийсет пловдивски художници, сред които изпъкват имената на Станимир Видев, Кольо Карамфилов, Николай Кучков, Недко Итинов, Вълчан Петров, Васко Стоев.

Всеки творец е представен с по едно платно, изобразяващо буква от българската азбука. Живописните средства са различни и отразяват особеностите и почерка на своя автор. Буквите са разпределени на авторите чрез жребий. И само на един от тях първата буква от името съвпада с тази, която му се е паднала да претвори –  късметлийката е Емилия Арабаджиева. Обединяваща нишка на експозицията е еднаквият размер на платната: 90/90 см.  
Така творческият прочит на всяка буква е представен на зрителя като кадър от своеобразна фотолента, запечатала, иначе, невидими особености на авторския стил. Въздействаща, неочаквана и много лична интерпретация на буквите – това е посланието на пловдивската група художници в изложбата „За Буквите – Кирилицата в съвременното българско изкуство”.
Благодарение на експозицията в ООН научиха, че с нашата азбука пишат над 250 милиона души в Европа и Азия.  
„Днес в Европейския съюз има три основни официални азбуки – латинска, гръцка и българската кирилица. Ние, като българи, трябва да се гордеем, че нашата страна като член на ЕС, добави своя цивилизационен принос”, казва Антонина Стоянова.
Ако утре имате път през Градската градина, към 18 часа ще можете не само да видите картините, ами и да чуете на живо изпълнители от Българска национална гайдарска асоциация. А ако нямате – изложбата ще бъде там до 28 май.   

Ако планирате лятото си, запазете си два дни за събора при прохода Кадъ боаз, когато сръбско-българската граница се отваря за среща на приятелството и добросъседството не само за жителите на българското село Салаш и комшийското Ново корито, ами за всички, които обичат народната веселба.

Малдивските острови от самолет изглеждат като разпилян наниз перли в Индийския океан. И всеки от тях е истински бисер във всеки смисъл на думата. 1900 атола с тюркоазени лагуни, копринени плажове и искрящо зелена растителност плюс всички достойнства на пълната почивка – тишина, спокойствие, девствена природа, невероятен подводен свят.
Хотели на втора линия няма! Доста често е един атол – един хотел. Специална романтика предлагат и наколните бунгала със стъклен под, през който можете да наблюдавате океанските обитатели или вилите със собствен плаж под къдрокоси палми.
Казват, че на Малдивите се ходи или с любовница, или с половинка, която още не ти е омръзнала. Затова сигурно ще се учудите, че Радост Иванова и съпругът й Радо вече няколко години разиграват в това райско кътче сцени от филма „С деца на море” и ако до този момент са пътували само с Жаклин, най-голямото от трите си отрочета, вече планират да почиват в пълен състав. Един Бог знае що за почивка ще е това…
Радост Иванова разкрива личното си ноу-хау за дълга и екзотична почивка с цялото семейство.
За десерт искам да изненадам почитателите на сериала за комисаря Рекс. Тръгвайки на Средиземноморски круиз изобщо не подозирах, че 17-етажният кораб е избран от екипа на филма за снимачна площадка на поредния му епизод. Те се превърнаха в допълнителна атракция за пасажерите. Стотици бяха желаещи за статисти-доброволци. Кинаджиите избраха само 30-ина, останалите обаче успяха да видят на живо част от творческия процес и да установят, че „главната немска овчарка” се казва Хенри, но той също има дубльор на име Ник-Рекс, ако се умори и отегчи. Броят на тичащите по горната палуба рязко се увеличи, откакто се разбра, че там разхождат „за проветряване на главите” двамата Рексовци.
Уникалното при дресурата на специалистката Тереза Ан Милър е, че косматите артисти реагират не само на думи и жестове, ами и на предмети с определено значение. Защото записът на епизодите е синхронен и командите й не биват да влизат във звука. Дресьорката показва червена топка и комисарят Рекс лае, при зелен дунапрен на дълга пръчка се затичва стремглаво и т.н. Послушанието му е безпрекословно и на моменти Хенри напомня космат робот. Но той е професионалист – все пак играе Рекс близо 10 години. Първите двама изпълнители на ролята са Реджиналд фон Равенхорст и Рет Бътлър. Снимачният екип почти не наруши спокойствието на пасажерите, а присъствието на любими звезди от екрана дори подсили забавлението, най-вече със стремежа да бъдат издебнати за снимка.
Припомням ви, че страницата на „Покана за пътуване” във Фейсбук подклажда любовта към пътешествията с всекидневни публикации и я стимулира със солидни награди от Голямата лятна игра.

Прочети цялата публикация