БНР | 16.05.2018 13:25:34 | 260

Организации от сферата на здравеопазването се обявиха против проекта за Здравна карта


Сдружения и асоциации на болници, както и пациентски организации се обявиха днес срещу проекта за Здравна карта, който беше публикуван за обсъждане. Те смятат, че проектът е създаден в нарушение на изисквания на български и международни правни норми и че не са взети предвид тежките диспропорции в здравната система у нас, както и голямата задлъжнялост на болниците. Лекарите заявиха, че настояват за цялостна предварителна оценка на предлаганата Здравна карта, съгласно Закона за нормативните актове. 

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването  обясни:
"Здравната карта в този й вид е ясна за всички, които разбират от организация на здравеопазването, че целта й е да се сложи лимит на броя болни, които болниците могат да отчитат към Здравната каса и по този начин да се спестят някакви разходи от бюджета на НЗОК.  Това представлява Здравната карта.  Това е направено чрез използването на броя на леглата в болниците  - те са намалени с 6000, намален е и броят на леглата, които могат да бъдат отчитани като трето ниво на компетентност. Простата сметка показва, че при среден престой от пет дни  - толкова е средният престой в болниците за активно лечение, това са 30 000 хоспитализации по-малко на месец. Или  360 000 хоспитализации по-малко годишно ще могат да отчитат болниците към Здравната каса, съответно Здравната каса ще плати 360 хиляди хоспитализации по-малко.  При средна цена на клиничната пътека, която тази година ще бъде около 1000 лева, това са 360 милиона лева по-малко, които ще бъдат платени на болниците.  Това е целта на Здравната карта".  

Д-р Неделчо Тотев, който е председател на Националното сдружение на общинските болници, допълва:


"Като се има предвид, че съгласно чл. 29 от Закона за лечебните заведения потребностите на населението се определят точно с въпросната Здравна карта и това е начинът здравната политика на държавата да се преведе на териториален принцип и всички предварителни уговорки, и всички анонси от страна на предлагащите Здравната карта бяха, че по този начин целта е медицинската помощ  да се доведе до хората, близо до тях, за да бъде достъпна, което е основното им право по Конституция..... за България ще излезе, че е достъпна и болница на Луната. И на Луната да е, пак ще е достъпна принципно, защото няма критерии точни и ясни.

На 24 април Министерството на здравеопазването публикува за обсъждане вариант на Националната здравна карта, придружен с частична предварителна оценка на въздействието. Заинтересованите страни имат срок да дават предложения и мнения до 23 май. След това предстои Здравната карта да влезе за одобрение от Министерския съвет и да бъде обнародвана в Държавен вестник. Така картата ще стане задължителен елемент от методиката, по която Здравната каса ще сключва договори с болниците.  В проекта е заложено болничните легла да са с 6 000 по-малко. Документът ще даде възможност на НЗОК да избира с кои лечебни заведения да сключи договори в случаите, когато на територията на дадена област има свръхпредлагане на конкретни медицински услуги.  Новата Здравна карта регламентира лекарите-специалисти да отделят за преглед на един пациент 30 минути, като нямат право да отчитат повече от два прегледа на час.  И още: на 1000 души ще се пада един зъболекар, а на 100 000 население - 180 сестри.
Повече по темата чуйте от звуковия файл.  Прочети цялата публикация