БНР | 17.05.2018 10:21:13 | 308

Таяни: Пакет от 10 млрд. евро трябва да бъде инвестиран в развитието на инфраструктурата на Западните Балкани


Възможно е да постигнем споразумение със Сърбия и Черна гора през 2025 година, заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. Така той отговори на въпроса кои от държавите от Западните Балкани имат най-голям шанс да се присъединят към европейското семейство. 

Таяни обърна внимание на множеството предизвикателства, които все още има пред региона:

"Възможно е да имаме проблеми с тероризма и с миграцията. Моето предложение е да помислим за отпускане на средства, например десет милиарда евро за повече инфраструктура – не само магистрали и жп линии, но също така и цифрова инфраструктура".

Антонио Таяни потвърди думите си и след срещата със сръбския президент Александър Вучич.

На въпрос на "Хоризонт" дали може до края на тази година Македония и Албания да получат покана за присъединяване, Таяни отговори, че и двете държави трябва да работят изключително много и да направят ключови реформи, особено Албания. Това важи и за Сърбия и Черна гора, допълни председателят на ЕП.

Таяни говори за целия регион на Балканите като цяло и подчерта важността му за сигурността на ЕС. Той открои въпросите, свързани с миграцията и тероризма, като ключови и подчерта важната роля на региона за ЕС. На няколко пъти обаче той акцентира върху необходимостта от множество реформи. 

Председателят на ЕП не направи конкретен коментар за срещата между премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев, но изрази надежда, че ще има напредък по изключително важния въпрос за името на Македония. 

Прочети цялата публикация