БНР | 25.05.2018 10:32:47 | 262

Холандия и Австралия обвиниха Русия, че е отговорна за свалянето на малайзийския боинг над Украйна


Холандия и Австралия обвиниха днес Москва, че е „отговорна“ за свалянето на полет МН17 над разкъсваната от конфликт Източна Украйна на 17 юли 2014 г. с 298 загинали, което може да доведе до завеждане на дело, съобщи АФП.

Това стана ден след като международен следствен екип заключи, че руската зенитна установка „Бук“, с която бе свален „Боинг 777“ на Малайзийските авиолинии, е дошла от руска военна бригада, базирана в Курск.

Двете страни „държат Русия отговорна за нейното участие в свалянето“ на пътническия самолет, се посочва в изявление на холандското правителство. Те може сега да представят на сложното досие по случая пред международен съд или организация, се добавя в него.

При свалянето на самолета, изпълняващ полет от Австердам до Куала Лумпур, загинаха всичките 298 души на борда от 17 държави, повечето от тях граждани на Холандия, но и десетки австралийци.

„Свалянето на полет MH17 предизвика невъобразими страдания“, заяви холандският външен министър Стеф Блок, ден след огласяване на последните заключения на съвместния следователски екип, воден от холандци.

„На тяхна основа Холандия и Австралия сега са убедени, че Русия е отговорна за разполагането на установката „Бук“, с която е свален самолетът“, добави той.

„Правителството сега предприема следващата стъпка, с която официално да търси отговорност от Русия“, каза министърът.

От страна се търси отговорност в случаи, когато държави нарушават международното законодателство, обяви правителството, като посочи, че става дума за „сложен правен процес“. „Това е юридическият път, който Холандия и Австралия са избрали да следват“, се посочва в съобщението.

Москва категорично отхвърли представените вчера следствени изводи, като каза, че такова оръжие – „Бук“, никога не е пресичало руско-украинската граница. Тя от дълго време обвинява Киев за трагичния случай.

Руското външно министерство осъди в опита за „дискредитиране на Русия в очите на международната общност“.

Разследването твърди, че с много усилия е успяло да възстанови пътя на конвоя с установката от Курск, пресичането на границата и влизането в Украйна чрез видеозаписи и снимки и държи на установеното.

„Установката „Бук“, свалила полет МН17, е дошла от 53-а зенитна бригада, базирана в Курск в Русия“, заяви ръководителят на холандското разследване Вилберт  Паулисен. 53-а бригада е част от руските въоръжени сили“, добави той в четвъртък.

Разследването още не е установило, кой точно е изстрелял ракетата, но то продължава, като следователите призоваха за допълнителна информация, особено от хора, които са познавали военнослужещите в 53-а бригада. Това е част от усилията им за повдигане на углавни обвинения срещу онези, които са наредили свалянето на самолета.

„Търсенето на отговорност от Русия за нейното участие в свалянето на полет МН17 на основата на международните закони е курс на действие, отделен от наказателното разследване, съдебно преследване и процес“, подчертава холандското правителство.

То настоява „Русия да влезе в разговори, целящи намиране на справедливо решение за огромните страдание и щети, причинени от свалянето на самолета“.

Руският президент Владимир Путин повтори късно в четвъртък, че Москва е трябвало да бъде включена в следствения екип.

„Украинците участват в него, въпреки че нарушиха международните правила, като не затвориха въздушното си пространство над район, където се водеха боеве“, каза Путин.

Но посочи, че Москва ще „анализира“ заключенията на съвместния следствен екип и ще „формулира нашия отговор“.

Прочети цялата публикация