БНР Стара Загора | 25.05.2018 13:44:04 | 284

Топ лютиери от три континента се събират на международен конкурс в Казанлък


За първи път в историята на българското лютиерство Казанлък ще бъде домакин на Международен конкурс по съвременно лютиерство за цигулка, виола, виолончело и китара. Поводът е, че тази година се навършват 100 години лютиерски занаят в Казанлък. Събитието е важен акцент от 115-тия Фестивал на розата.

Престижният конкурс за изработка на струнни музикални инструменти е на името на световния виртуоз Антонио Страдивари и ще събере майстори от три континента, които вече са изпратили над 100 инструмента за оценяване. Основна роля да се проведе в Казанлък има местният лютиер Едрьо Едрев, който е първият българин завършил Школата по лютиерство на Антонио Страдивари в град Кремона. Конкурсът ще се проведе от 28 май до 2 юни, по това време ще бъде показана и изключително ценна цигулка на 300 години, съобщи за Радио Стара Загора Едрьо Едрев, който е и почетен гражданин на Казанлък. Той разказа, че международният конкурс по лютиерство се организира от 80 години в рамките на STRADIVARI festival, предимно в родния на Страдивари град Кремона. Провеждал се е понякога и в други италиански градове, но откакто е създаден, никога досега не е напускал пределите на Италия.

Журито, което ще оценява инструментите, е от международна величина, от триконтинента- Европа, Азия и Америка. Специално за журирането на 28 май от Италия ще пристигне председателят на Националната асоциация на италианските лютиери Гуалтиеро Николини. В журито ще бъдат и други всепризнати майстори на струнните инструменти от Италия, САЩ, Япония и дори бивш министър на културата на Китай, който през 1987 г. е печелил конкурс за лютиерство в Казанлък, разказа Едрьо Едрев. Пак от Китай пристига и изключително ценната цигулка на 300 години. Тя е притежание на частен колекционер от Китай и ще остане в Казанлък само 24 часа. Жителите и гостите на града на розите ще могат да видят ценното бижу, произведение на изкуството в Музей на розата на 2 и 3 юни.

Редкият музикален инструмент Guarneri del Gesu 1742- Ricci датира от 1734 година и е дело на прочутия италиански майстор – лютиер Джузепе Гуарнери.

За Гуарнери, който е роден през 1698 г., днес се знае сравнително малко. Славата му идва едва след смъртта му – 1744 г. И до ден днешен никой все още не разгадал тайната на неговото майсторство и не може да каже от къде е вълшебният звук на изработените от него инструменти. Мнозина казват, че звукът от творенията на Страдивари бил звезден, а на Гуарнери – божествен.

Днес на цигулките, измайсторени от ръцете на великия Джузепе Гуарнери, свирят само най-добрите и признати в световен мащаб виртуози. Творенията на италианеца остават все така неподвластни на времето.

В дните на 115-тия Фестивал на розата Международният конкурс за съвременно лютиерство ще бъде съпътстван и от два класически концерта в Музей на розата, пррипомнят от община Казанлък.

На 1 юни от 19 часа ще се състои класически концерт на струнен квартет „КласикАрт”, а на 2 юни от 18.00 часа ще се проведе церемонията по награждаване на лютиерите и концерт на камерен ансамбъл за класическа музика „Софийски солисти”.

Изложбата на световните струнни музикални инструменти, участници в конкурса, ще остане в Казанлък до 22 юни.

Цялото интервю с Почетния гражданин на Казанлък Едрьо Едрев чуйте в звуковия файл:


Прочети цялата публикация