БНР | 26.05.2018 07:22:50 | 190

Анкара: Турция ще вземе ответни мерки, ако САЩ възпрепятстват доставката на самолетите Ф-35


Проект за сътрудничество, с който да се гарантират сигурността и стабилността в град Манбидж в Северна Сирия е очертан след среща в Анкара между работни групи на Турция и САЩ . В изявление след заседанието снощи се подчертава, че на 4 юни турският външен министър Мевлют Чавушоглу и американският му колега Майк Помпейо ще се срещнат, за да обсъдят препоръките на експертите. 

Това е второто заседание на работните групи, които обсъждат спорните въпроси между двете страни. Първата среща беше във Вашингтон през март.

Съгласно пътната карта кюрдските Сили за народна защита трябва да се изтеглят от сирийския град Манбидж и той да бъде поставен под съвместния контрол на американски и турски части.

Анкара многократно заявяваше, че разглежда Силите за народна защита като част от Кюрдската работническа партия и че ще продължи военната си операция в Африн и към Манбидж, където обаче са разположени американски военни.

Междувременно говорителят на външното ведомство в Анкара Хами Аксой заяви готовността на страната за ответни мерки, ако Съединените щати възпрепятстват доставката на самолетите Ф-35 за Анкара.  Коментарът на говорителя на турското министерство беше провокиран от инициативата на група сенатори – демократи и републиканци – да включат Турция в забранителен списък за придобиване на най-новия американски многоцелеви изтребител Ф-35. Искането за санкции срещу Турция е заради желанието ѝ да закупи руски противовъздушни комплекси С-400 и задържането на американския пастор Андрю Брансън. Той се намира в турски затвор от 2016 г. по обвинения в шпионаж.  

Аксой заяви, че Турция е изпълнила всички свои ангажименти по сделката и очаква и двете страни да я спазват. Той добави, че страната ще вземе всички мерки да защити свои фирми от санкции, налагани от Вашингтон заради отношения с Иран.

Турция иска да закупи партида от над 100 бойни самолета Ф-35 и също така води преговори с Вашингтон за закупуване на противоракетни комплекси „Пейтриът“.

Срещата в турската столица е в навечерието на разговорите между външните министри Майк Помпео и Мевлюд Чавушоглу на 4 юни във Вашингтон. 


Прочети цялата публикация