БНР | 13.06.2018 10:18:14 | 108

Проф. Нако Стефанов: Срещата Тръмп - Ким Чен-ун намалява демонизацията на Северна Корея


"Има много трудности и препятствия, има фактори и сили, които несъмнено са против такъв процес (на размразяване на отношенията със северна Корея) да започне, но фактът е факт: допреди броени дни говорехме за този регион не само като за източник на напрежение, но и на въоръжен конфликт с мащабите на значителна хуманитарна катастрофа. Днес говорим за процес на размразяване, на снижаване на напрежението. Този процес няма да върви гладко, но ще продължи, тъй като е в интерес както на страните от региона, така и за световния мир." Това заяви в предаването "12+3" икономистът проф. Нако Стефанов, който анализира ще доведе ли срещата Доналд Тръмп – Ким Чен-ун до радикална промяна.

Стефанов определи смятаната за историческа среща на американския държавен глава със севернокорейския лидер като важен момент, в който Доналд Тръмп си пише червена точка. Според Стефанов за американския президент Тръмп размразяването на отношенията със Северна Корея е начин да си добави сериозен плюс във вътрешнополитически план:

"Есента го чакат междинни избори и ако той ги загуби импийчмънтът, така да се каже, ще виси на носа му. Затова за него беше много важна тази положителна точка, този плюс в отношенията със Северна Корея. Тук съвпаднаха разнопосочни интереси.“

Проф. Стефанов отчете като фактор за постигането на пробива и подобрените отношения между Южна и Северна Корея, които по думите му са запазили  хладнокръвие и са демонстрирали желание да се снижи напрежението. Ким чен-ун и от китайска страна получи не просто подкрепа, а гаранция за безопасността на КНДР при денуклеаризация на Корейския полуостров, подчерта Неко Стефанов. 

Според него от десетилетия по отношение на КНДР има демонизация, а сега Ким Чен-ун е успял да се постави на равна нога даже с американския президент, така че това е несъмнено негов личен успех.

„Той стана не само разпознаваемо лице, но най-малкото се снижи градусът на тази демонизация – както по отношение на КНДР, така и на нейния първи ръководител.“

Анализирайки аспекти от евентуално обединение на Северна и Южна Корея проф. Стефанов отбеляза:

"Северна Корея е около 25-26 милиона. Южна Корея е 50 милиона, но тя има технологии, а Северна Корея не може да се отрече, че има висококвалифицирано население и с висок трудов ентусиазъм, и най-вече с ниска цена на работната ръка. В този смисъл това обединение на технология с ниска цена на работната ръка определено ще бъде огромна конкурентноспособност на тази страна във формулата "една страна - две системи". За Япония това може да бъде сериозна конкуренция. Що се отнася до Китай, не бива да се забравя, че Китай в момента е най-големият търговски партньор както за Южна, така и за Северна Корея, така че там си има създаден някакъв modus vivendi в отношенията. Не смятам, че именно Китай ще се чувства заплашен от такава конкурентноспособност на бъдещата, в проекция, прогнозирана "една страна - две системи." 

Русия също вижда плюс за себе си, добави икономистът. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Прочети цялата публикация