БНР | 18.06.2018 17:49:48 | 287

Тръмп се намеси в спора за мигрантите в Германия


Президентът на САЩ Доналд Тръмп атакува подхода на германския канцлер Ангела Меркел към имиграцията, в момент, когато е критикуван за твърдия си подход към мигрантите в страната си, предаде Би Би Си.

„Хората в Германия се обръщат срещу ръководството си и миграцията разклаща вече нестабилната коалиция в Берлин“, написа той в Туитър. „Престъпността в Германия нарасна силно. В цяла Европа направиха голяма грешка, приемайки милиони хора, които са променили толкова силно и рязко културата си!“, посочи Тръмп. И добави: „Не искаме това, което се случва с имиграцията в Европа, да се случи и на нас!“.

Твърденията на Тръмп идват в момент, когато Меркел е в спор с вътрешния си министър Хорст Зеехофер за политиката към мигрантите. Канцлерът отказва засега да подкрепи искането му за връщане на мигрантите на границите на Германия, ако са регистрирани в друга страна в ЕС.

Разминаването между Меркел, която е от ХДС и Зеерхофер от сестринската християндемократическа партия ХСС в Бавария е едно от най-сериозните между двете съюзнически формации след края на Втората световна война.

Тръмп атакува подхода на Меркел, след като неотдавна американските имиграционни власти започнаха да разделят родителите от децата им, когато търсещите убежище, повечето от които бягащи от насилие в Централна Америка, пристигнат на границата между САЩ и Мексико. Тази мярка беше осъдена от опозицията, активисти за правата на човека и конгресмени от консервативната Републиканска партия, към която принадлежи и Тръмп.

Ройтерс отбеляза по повод твърденията на Тръмп в Туитър, че по данни на германското вътрешно министерство углавните престъпления в Германия през миналата година са били 5,7 милиона. И това е най-малкия им брой от 1992 г.


Прочети цялата публикация