БНР | 20.06.2018 16:41:33 | 92

Бюджетната комисия в парламента одобри на първо четене допълнителен данък за имоти в курортите


Ваканционните имоти, които не се отдават под наем и не са регистрирани по закона за туризма, ще се облагат допълнително, реши бюджетната комисия в парламента. Тя одобри на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, предложени от "Обединените патриоти", с които се въвежда допълнителна ставка за къщи и апартаменти в най-популярните курорти.

В предложените текстове е предвидено облагане с между 0,2 и 0,7 на сто от данъчните оценки на къщи и апартаменти, чиито собственици не са обявили официално отдаването им под наем или функционирането им като туристически обект.

"Това е данък, който е алтернативен на курортна такса, която не се заплаща от въпросните обекти за настаняване, за които не се плаща наем, обясни вицепремиерът Валери Симеонов, според когото общините ще получат около 200 млн. лева допълнително приходи годишно, ако незаконното отдаване на имотите на туристи излезе на светло.

Принципно Сдружението на общините подкрепя мярката, заяви изпълнителният директор Силвия Георгиева, но предупреди:

"Вариантът, който се предлага в този законопроект, е да обложим два пъти с имотен данък един и същи имот."

Според Йордан Цонев от ДПС:

"Заобикалянето на задължението за плащане на един данък не може да бъде избегнато с въвеждане на нов данък. Това е абсолютен нонсенс. Няма го нито в теорията, нито в практиката, никъде."

Затова между двете четения на законопроекта ще се изясни как да се избегне двойното облагане на тези имоти, но пък собствениците им да плащат по-висок налог.

Прочети цялата публикация