БНР | 20.06.2018 19:32:38 | 155

Британското правителство отново спечели вот по важната поправка в проектозакона за Брекзит


Британското правителство отново спечели вот в Камарата на общините по важната поправка в проектозакона за излизане от Европейския съюз, предвиждаща депутатите да имат последната дума по заключителното споразумение за Брекзит. Макар и само с 16 гласа повече, поправката беше отхвърлена след някои отстъпки от премиера Тереза Мей.

Правителството успя да потуши бунта в управляващата Консервативната партия, след като министрите успяха за пореден път да разколебаят някои от бунтовниците с обещания да бъде зачетен суверенитетът на парламента и депутатите да имат по-голяма дума при вземането на решенията за Брекзит. Триста и деветнайсет депутати гласуваха срещу поправката, върната обратно в понеделник от Камарата на общините, а 303 - за нейното одобряване.

Напрежението обаче непосредствено след гласуването отново се увеличи, след като министърът за международна търговия Лиъм Фокс заяви, че нищо особено не се е променило и че вариантът Великобритания да излезе от ЕС без сделка си остава съвсем реален. А точно този срещу този вариант се борят консерваторите-бунтовници.

Все пак след днешното гласуване правителството се приближи на крачка от приемането на проектозакона за Брекзит, който трябва да прекрати върховенството на европейските закони.


Прочети цялата публикация