БНР | 22.06.2018 11:48:18 | 151

"Дер Шпигел": Германските социалдемократи се подготвят за предсрочни избори


Германската Социалдемократическата партия (СДП), която е коалиционен партньори в новото правителство на канцлера Меркел, е сигнализирала, че започва да се подготвя за предсрочни избори, съобщава в петък списание "Дер Шпигел", но без да цитира по-конкретни източници на тази важна информация.

Според "Дер Шпигел", през миналата седмица СДП е провела три вътрешни заседания, след които е намекнал, че започва подготовка за евентуални нови парламентарни избори в Германия. Социалдемократите са дискутирали и възможна дата за предсрочния вот, като някои от тях са предположили, че септември е един от вариантите за вероятното провеждане на нови избори във водещата европейска икономика.

Междувременно говорителката на правителството в Берлин Улрике Демер отбеляза, че канцлерът Ангела Меркел е заявил, че предстоящата в неделя среща на ЕС по въпросите на миграцията ще представлява "първоначална размяна" на мнения и че тя няма да доведе до конкретни решения, тъй като ще бъде само работна среща.

Това нейно изявление не звучи много оптимистично с оглед на факта, че в началото на седмицата друг важен коалиционен партньор в лицето на баварския Християн-социален съюз, чийто лидер е министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер, даде срок на Меркел до края на юни да се опита да постигне общоевропейски решение и да представи конкретни планове за справяне с бежанската криза.


Прочети цялата публикация