БНР | 23.06.2018 05:32:43 | 124

Демонстрация с искане за нов референдум за Брекзит се проведе в Лондон


Във Великобритания се очаква десетки хиляди да се съберат днес пред парламента в Лондон за анти-Брекзит демонстрация, с която, по думите на организаторите, се поставя началото на мобилизирането на общественото мнение в полза на провеждане на втори референдум за Брекзит. 

Протестът, който е насрочен за 14 часа българско време, е организиран точно две години от референдума за Брекзит и на фона на продължаващата несигурност, съпровождаща крайния резултат от процеса по напускане на ЕС. Очаква се участниците в кампанията да стартират общонационална петиция за „Народен глас“ – група, която обединява организации, които водят кампания срещу Брекзит. Искането е да има референдум по заключителната сделка, която Тереза Мей ще договори с Брюксел. 

От „Народен глас“ заявиха, че това бележи началото на промяна в кампанията на групата, която досега се прицелваше в депутатите, но от днес започва набиране на обществена подкрепа за втори референдум. Сред ораторите има представители на целия политически спектър: Анна Соубри от бунтовците в управляващата Консервативна партия, Дейвид Лами от Лейбъристката партия, лидерът на либералдемократите Винс Кейбъл и лидерът на Зелената партия Карълайн Лукас. 

Полицията е в повишена готовност, тъй като има сведения, че крайнодесни групи се очаква да организират контрапротест по същото време. 


Прочети цялата публикация