БНР | 28.06.2018 06:28:06 | 220

Германия загуби и 200 милиона евро


Германия си отиде, а някой други от считаните за претенденти за титлата бяха „на косъм“, но отърваха кожата. Това, което се случи с германците снощи - и загубата от република Корея с 0 на 2 е пълен шок. Много сметки, много предположения, много радост за някои и мъка за други, но това е Световното по футбол. Така обобщи поредната нощ на емоции в Мондиал 2018 спортният журналист Илиян Христов и допълни:

"Мъката изцяло отиде в Германия. Корейците бяха приключили участието си с оглед развитието на другия двубой в групата, но играха мъжки в този мач, представиха се достойно, изиграха страхотен мач видимо уморени. Германците в последните минути буквално ги мачкаха в тяхната половина, бяха близо до гола, но южнокорейците сътвориха чудото. Заради такива мачове футболът е жив. Заради такива мачове си заслужава човек да гледа футбол, да говори за футбол…"

Стотици мексикански футболни запалянковци са ликували пред посолството на Република Корея в Мексико Сити в знак на благодарност за победата на азиатците над Германия, пратила любимците им на осминафиналите на Мондиала, крещейки "Корейци, братя, вие вече сте мексиканци!", допълни той.

Снощи приключи и надпреварата в заплетената пета група - Сърбия - Бразилия 0:2 и Швейцария - Коста Рика 2:2. В крайното класиране първи са бразилците със 7 точки, втори - швейцарците с 5, а сърбите с 3 и костариканците с 1 точка отпадат.

В седма група акцентът  на деня е „Англия – Белгия“ и „Панама – Тунис“, а в осма: „Япония – Полша“ и „Сенегал – Колумбия“. В седма група се знае, че белгийци и англичани вече са осминафиналисти и ще трябва да определят победителя в групата, но в осма има троен възел за разплитане - японци и сенегалци са с по 4 точки, колумбийците са с 3, а поляците - без спечелена точка отпаднаха.

Бившият футболист на германския Енерги /Котбус/ Станислав Ангелов коментира, че германците са играли „доста добре, но това, което показа Германия на това световно не е това, което сме свикнали всички ние, които обичаме футбола, да виждаме“. Според него е имало сигнали, още преди Маншафта да отиде на световното, а отборът е играл без мотивация.  Ангелов симпатизира на играта на Хърватска, Белгия и Англия.

Изследване на една от големите медийни групи в Германия е показало, че за времето на мача германската икономика е изгубила между 130 и 200 млн. евро, защото всички в страната са спрели да работят, за да гледат мача, предаде репортерът Марта Младенова, която беше в Берлин в деня на мача.  Равносметката обаче може да се окаже и положителна, тъй като в това изследване не е посочена повишената консумация на бира, за която в страната има данък.  Хората в страната обаче се чудят как е възможно световния шампион да изгуби от Южна Корея, която няма особени успехи на международни футболни подиуми. Загубата стана повод за анализи, равносметки и … политически карикатури.

В осминафиналите Бразилия среща Мексико, а Швейцария ще играе срещу Швеция. Живеещия в Швейцария бивш национал Петър Александров коментира, че жителите на страната се радват на отпадането на Германия дори повече отколкото на своето моментно класиране. Според него, силите с Швеция са изравнени, а мачът е „голям шанс за швейцарците“, които досега не са прескачали осминафиналите.

Кореспондентът на БНР в Русия Ангел Григоров събра изявленията на четиримата старши треньори след снощните мачове, които можете да чуете в прикачения звуков файл.

Треньорът на Англия заяви, че отборът му излиза за победа срещу  Белгия тази вечер, с което отрече конспиративните теории, че отборът му ще се стреми към второто място, за да има по-лесен път напред в турнира, предаде кореспондентът на БНР  в Лондон Веселин Паунов. Очаква се поне пет от досегашните титуляри да бъдат сменени довечера. Как ще изглежда стартовият състав можете да чуете в прикачения звуков файл. Очаква се, ако спечели Мондиала, отборът на Трите лъва да получи два пъти по-малки премии, отколкото ако биха получили белгийците, ако сторят същото. Английският треньор обаче би получил 3 пъти по-голяма премия от белгийския си колега.

Белгийците няма да извадят на терена контузени играчи в името на победата. Отборът излиза за победа всеки път и играят мач за мач, категорични са треньорът и играчите, предаде кореспондентът на БНР в Белгия Ангелина Пискова.

Прочети цялата публикация