БНР | 06.07.2018 08:58:43 | 139

Въпреки протести албанските депутати одобриха събарянето на Националния театър


Албански актьори и активисти протестираха с искане правителството да спре проект за разрушаването на Националния театър в Тирана, но управляващите социалисти все пак прокараха плана през парламента, предаде БТА.

Протестите се състояха вчера пред сградата на парламента, докато депутатите дебатираха по закон, позволяващ на частна компания да построи нов театър на мястото на 78-годишната сграда и няколко небостъргача в близост, съобщи Ройтерс.

Демонстрантите носеха плакати с надписи „Аз съм театърът“, а младеж изпълни откъси от пиесата „Хамлет", предупреждавайки премиера Еди Рама, че ще бъде „подривникът (който) изхвръква от своя собствен взрив“ (цитат от „Хамлет“, Трето действие, Четвърта сцена, превод на Валери Петров, бел.ред.), ако позволи театърът да бъде разрушен.

„Този проектозакон дава обществена земя на частна компания и трябва да бъде отменен. Президентът не бива да одобрява заграбването на обществена собственост“, предупреди един от актьорите.

Министърът на културата Мирела Кумбаро определи сградата в италиански стил като заплаха за здравето и безопасността, а финансовият министър Арбен Ахметай каза, че държавата няма да похарчи нищо, а ще спечели осем пъти по-голямо пространство в новата сграда с множество зали.

Правителството оправда това публично-частно партньорство с липса на средства.

Актьорите протестират вече пет месеца срещу проекта. Опозицията застана зад исканията им, а лидерът на демократите в опозиция Лулзим Баша заяви, че инициативата за събарянето на стария театър показва "алчността на Рама да получи своя дял, като заграбва обществена земя".

Опозиционните депутати хвърлиха по Рама картите си за гласуване и напуснаха залата, след като социалистите приеха закона два часа преди полунощ.

Протестиращите се заканиха да „защитят сградата физически“.

Прочети цялата публикация