БНР | 11.07.2018 09:03:01 | 555

Неонацистка получи доживотна присъда в Германия


Германската неонацистка Беате Цшепе бе призната за виновна за 10 убийства в Германия и осъдена на доживотен затвор, предаде БТА.

Решението бе взето в края на дело, продължило пет години.  Случаят обаче бе белязан от скандали и проблеми, отбелязва Франс прес.

Съдът освен това лиши Цшепе от правото да поиска условно освобождаване след 15 години, прекарани в затвора. Подобно нещо ѝ бе отказано заради особената сериозност на престъпленията, в които тя е участвала.

Петима съдии от мюнхенски съд днес решиха, че 43-годишната Цшепе е виновна за участие в 9 ксенофобски убийства и в убийството на полицайка. Престъпленията са извършени в периода 2000-2007 г.  Повечето от жертвите са турци или от турски произход. Има и една гъркиня. Повечето от жертвите са дребни търговци.

Подсъдимата е единствената оцеляла от трио неонацисти, произхождащи от бившата комунистическа ГДР и нарекло се Националсоциалистическа нелегална група.

Цшепе бе обвинявана също така, че е замесена в два атентата срещу представители на чужди общности в Германия и в 15 обира на банки. Прокуратурата каза, че тя е предоставила важна логистична подкрепа на двамата си съратници и е управлявала финансите на триото, а също, че е намирала жилища, в които те да живеят дълги години в нелегалност.

В триото, от което оцеля Беате Цшепе, влизаха и Уве Мундлос (38 г.) и Уве Бьонхарт (34 г.). През ноември 2011 г. двамата мъже бяха намерени мъртви при опит да бъдат арестувани от полицията. Разследващите смятат, че са се самоубили, или че единият от тях е убил другия и после се е самоубил.

Делото включваше 437 дни съдебни заседания, досие от 300 000 страници, 15 адвокати на защитата, 750 свидетели, над 50 експерти и близо 80 конституирани като граждански страни.

Случаят разтърси дълбоко Германия и извади наяве проблемите и пропуските на вътрешното разузнаване, както и подценяваната опасност на германските крайнодесни мрежи. Той постави правителството в неудобна позиция, защото предполагаемите убийци действали години наред необезпокоявани.

Семействата на жертвите бяха набедени първоначално за виновни. Някои от близките на убитите свидетелстваха на процеса срещу Цшепе, че са били обект на подозрение от страна на полицаите, които мислели, че убийствата са резултат от уреждане на сметки между трафиканти на дрога или, че са извършени във връзка с пране на пари. Освен това преди края на разследването се оказа, че важни документи са били унищожени.

Германска парламентарна комисия проучи всички тези пропуски на полицията и на съдебната система. Тогавашният председател на Бундестага дори спомена за „безпрецедентно историческо бедствие“ и разкритикува „масовия провал на властите“.

Процесът освен това се забави по процедурни причини, а обвиняемата се опита да спечели време като се отказа от трима от адвокатите си и накрая нае двама други.

Запазила дълго време мълчание, Беате Цшепе най-накрая проговори, първо в писмо, прочетено от адвокатите ѝ, а след това на два пъти директно. „Моля ви, не ме осъждайте за нещо, което не съм искала, нито извършила“, каза тя в заседателната зала.

Германски медии представяха Цшепе като въплъщение на злото. В съда тя отрече да е била замесена в подготовката и в поръчителството на атаките. Тя каза, че нямала смелост да изостави двамата си съратници, извършители на убийствата. Но обвинението отхвърли нейните твърдения и каза, че тя активно участвала в замислянето на тези  ксенофобски престъпления. Прокуратурата я обрисува като „студена и пресметлива и каза, че за нея човешкият живот не играе никаква роля“.

Беате Цшепе се предаде в полицията на 8 ноември 2011 г., четири дни след смъртта на съратниците си, с които тя последователно е имала връзка.

Цшепе е влязла в неонацистките среди на 20 години и се е срещнала с двамата си съратници в началото на 90-те години в център за млади хора. Много бързо триото се радикализирало и въоръжило. През 1998 г. тримата попаднали в полезрението на вътрешното разузнаване и били принудени да минат нелегалност. Тогава Цшепе къса връзки с роднините си.

По делото имаше още четирима подсъдими, заподозрени, че са оказали логистична подкрепа на триото. Единият от тях - Ралф Волебен, получи 10 години затвор за доставка на оръжие, използвано от убийците за серията от убийства. Вторият - Холгер Г., бе осъден на три години за подкрепа на терористична организация. Третият - Андре Е., получи две години и шест месеца затвор по същото обвинение. Четвъртият - Карстен С., който бил непълнолетен към момента на извършване на престъпленията, получи три години в център за задържане на младежи за подпомагане на убийците в девет от престъпленията, допълва ДПА.


Прочети цялата публикация