БНР | 11.07.2018 10:10:18 | 142

Даниел Стефанов: Илюзията Брекзит започва да лъсва


Илюзията Брекзит започва да лъсва, заяви в предаването „12+3“ Даниел Стефанов – координатор на Европейския съвет за външна политика. Той подчерта, че за да може Великобритания да получи нещата, които Тереза Мей предлага, страната ще трябва да се съгласи да спазва стандартите на ЕС, без да има право да участва в тяхното формулиране. Това пък ще затрудни сключването на търговски споразумения от Великобритания с другата част от света, което е голямото желание на Брекзит, обясни Стефанов.

Той коментира и оставките на британските министри за Брекзит и на външните работи:

„Реалността беше ударена от всичко това, което се изговори по време на кампанията за Брекзит и след това. Ясно е, че Великобритания има проблеми с Брекзит, че всичко това, което се говореше по време на кампанията и хората, които се опитваха да вразумят гласоподавателите, всъщност са били прави и много от тези неща се случват. Имаме вече един период от около година и половина, в който икономическият ръст пада, имаме увеличена инфлация, имаме компании, които заплашват, че ще напуснат Великобритания, ако няма добра сделка по Брекзит. Това са причините, които карат Тереза Мей да търси „мек Брекзит“. Възможността за „твърд Брекзит“ все още е на масата с пълна сила. Това, което може да докара такава опция, все още е ужасно критично – то е критично както за Мей и нейното правителство, така и за Консервативната партия, за икономиката на Великобритания, която в никакъв случай не е готова за такъв изход. Твърд Брекзит би означавал да се премахнат всякакви търговски отношения между ЕС и Великобритания, което би било огромен удар за Великобритания. Компаниите се страхуват най-много от това“, коментира Стефанов и добави категоричното си мнение, че един тежък Брекзит е много по-лош за Великобритания, отколкото за ЕС.

Според Стефанов ЕС чака да види Бялата книга, която се очаква утре да бъде представена, за да прецени дали може да приеме такова нещо. Това, което има в документа, е трудно за приемане от ЕС, смята той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Прочети цялата публикация