БНР | 12.07.2018 10:31:29 | 121

Андрей Райчев: Англия е под напрежението и на Европа, и на САЩ


Англия е под напрежението Европа и САЩ. Това каза социологът Андрей Райчев в интервю за предаването „12+3“.

„Хората, които са взели връх там, се опитват да я изкарат от европейското пространство и да я вкарат в американското. Тук имат малшанс. Начело на САЩ е човек, който ще им направи живота най-малко потен. Тръмп не гледа глобалното присъствие и няма далечни планове. Той се старае да пълни Америка с пари и да подобри положението на свои колеги  бизнесмени. САЩ има силата да прави това. Затова Англия е разкрачена и изпитва напрежение, само че не по линията изток-запад, а север-юг. Те имат много сериозен проблем с шотландците. Едно излизане на Англия от ЕС, може да доведе до излизане на Шотландия от Англия и връщане към ЕС. Имат и сериозен проблем с ирландците, тежък за тях. Ако не подпишат Брекзит, те ще добият статута на Тунис. Англия е разпъната страна и тази година им е лоша“, коментира социлогът.

Според Райчев, Борис Джонсън е бил по-подходящ за премиерския пост в процеса на излизането на страната от ЕС: „Имат и премиер, крайно неподходящ, не защото оценявам деловите качества на Мей, но тук се случи нещо, което не пожелавам на никоя страна да се случи. Мей беше против Брекзит и оглави правителство, което го прави. Това не бива да се случва. Хубаво е капитанът да вярва в маршрута, а тя вкарва страната в катастрофа. Беше естествено Борис Джонсън да оглави правителството“.

Той уточни, че, след Брекзит, икономическото състояние на Великобритания ще се влоши: „Всички икономически показатели сочат много голяма неприятност за страната. Освен това Тръмп не е човекът, който ще каже: „Хайде, момчета, ето ви баницата!“. Той даже предварително направи изявления, че тежкият му разговор не е с Путин, а във Великобритания и Германия.“

По повод на вчерашното изказване на американския президент, че Германия е заложник на Русия заради газовите сделки, социологът заяви: „Тръмп играе непрекъснат театър. Това, че Германия взима половината гориво от Русия изобщо не означава, че са зависими от нея. Напротив, Русия зависи от тях, защото газ винаги можеш да си намериш от другаде, но тръбите са голяма инвестиция“.

Райчев обясни, че водената политика от Тръмп може да цели отказ на САЩ от претенциите за глобално лидерство и промяна на световния ред: „Има две хипотези за Тръмп. Едната е на противниците му, която се свежда до маймуна в апаратната. Другата версия, която изглежда по-вероятна е, че това е нов вид американска политика, в който САЩ се отказват от претенциите за глобално лидерство и се опитват да се формулират като най-богатия регион. Едно е да си най-авторитетният, най-мощният регион във военно отношение, а друго е да си глобален лидер, каквато беше Америка в последните 20 години. Когато си глобален лидер всички проблеми са твои. Това не е много приятно. Те могат да преформулират мястото си в света и ако това е така, това не е маймуна в апаратната, а нов подход от САЩ към света. Ако го имаме това, очаквани ни нов световен ред“.

Според Андрей Райчев големият въпрос на срещата между руския президент Владимир Путин и президента на САЩ Доналд Тръмп е дали ще се обсъждат границите на региона: „Такова нещо след Студената война е нямало или просто ще правят малки сделки, ще подобряват отношенията или пък ще направи демонстрация: „Ето, аз съм друг.“ Въпросът е вътрешен за Америка, а Русия търпеливо чака и им прощава изцепките.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Прочети цялата публикация