БНР | 16.07.2018 01:43:12 | 130

Доналд Тръмп и съпругата му на работна закуска с финландския държавен глава преди срещата с Путин


Днес ще се проведе срещата между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин във финландската столица Хелзинки. Сред обсъжданите теми се очаква да са руската анексия на Крим в Украйна, войната в Сирия и ядреното разоръжаване и неразпространение.

Тръмп и Путин са се срещали два пъти досега по време на международни форуми, но това ще е първата им самостоятелна среща.

Първите дипломати на Русия и САЩ - Сергей Лавров и Майк Помпейо, също ще разговарят в кулоарите на срещата на високо равнище.

В четвъртък Тръмп описа Путин като "съперник", а не като "враг" и заяви, че очаква срещата да мине добре. Вчера пред телевизия Си Би Ес обаче той изрази слаби очаквания за предстоящия диалог:
"Може би ще се случи нещо хубаво, но не отивам с големи очаквания. Не мога да ви кажа какво ще се случи, но знам какво ще поискам, и ще видим дали ще се получи."

Пред телевизия Ей Би Си съветникът по националната сигурност в Белия дом Джон Болтън заяви, че САЩ не търсят "конкретни резултати" от срещата и че тя няма да бъде организирана в строги рамки.

Руската страна гледа на разговорите като на шанс за подобряване на отношенията с Вашингтон. Русия е недоволна обаче от американските проекти за изграждане на система за противоракетна отбрана с европейско базиране.

Пред вестник "Билд ам Зонтаг" вчера германският външен министър Хайко Маас приветства срещата, но и предупреди американския президент да не сключва едностранни сделки с Русия, тъй като те могат да се окажат с висока цена, а именно - западните съюзници на САЩ. Преди това Тръмп обвини Германия, че е "заложник" на Русия, заради зависимостта й в енергийната сфера.

Прочети цялата публикация