БНР Стара Загора | 18.07.2018 11:53:15 | 195

Ловци ще заравят сами болни от чума глигани


Промените в Закона за лова, целящи предотвратяване на разпространението на болестта африканска чума по свинете, прехвърля изцяло отговорността за превенцията и ограничаването на болестта върху ловците. Това заяви за предаването „Репортер“ на Радио Стара Загора председателят на Ловно-рибарския съюз в Стара Загора Стефан Димитров.

Той окачестви приетите наскоро на второ четене текстове като недомислени и неефективни, и съобщи, че представители на Лесотехническия университет, Професионалната ловна асоциация в България и фондация "Биоразнообразие" са поискали от президента Румен Радев да наложи вето върху тях.

Промените разрешават веднага след обнародването им групов лов на диви свине с цел пресичане опасността от поява на африканска чума. Искащите вето обаче подчертават, че груповият лов е забранен в страните с африканска чума, защото при гонитбата свинете увеличават периметъра си с десетки километри. Промяна предвижда от всяко убито диво прасе да бъдат пратени кръвни проби в единствената лаборатория в София. Минималният срок, в който резултатът ще бъде готов е 5 дни, а докато той не излезе, ловците нямат право да разфасоват животното. Къде ще го съхраняваме, питат се ловците. В същото време те не разполагат и с инструменти за вземане и транспортиране на пробите. При положителен за чума резултат пак техен е ангажиментът за загробят животното, обясни Стефан Димитров.

Досега сезонът за диви свине започваше на 1 октомври. Разрешаването му през лятото, според ловците, води до няколко проблема. Застрашават се малките на други животински видове. Получава се и припокриване на лова за диви свине с лова на пернати от една страна, и на ловния с туристическия и събираческия сезон, което носи риск за нещастни случаи. Гъстата растителност пречи на видимостта и има опасност и от инциденти с ловджиите, предупреди още председателят на Ловно-рибарския съюз в Стара Загора.

Интервюто със Стефан Димитров може да чуете утре сутрин в предаването "Репортер"


Прочети цялата публикация