БНР | 21.07.2018 23:09:38 | 97

Сонда на НАСА ще се приближи рекордно близо до Слънцето


НАСА подготвя изстрелването на 6 август на уникална сонда с размерите на автомобил за изучаване на слънчевата корона, съобщи "Ройтерс". Този апарат ще се приближи най-близо в сравнение с всички останали до нашата звезда, за да изследва слънчевата атмосфера, която поражда слънчевия вятър. 
Сондата ще осъществи 7-годишна мисия и ще се доближи на 6,1 милиона километра от повърхността на нашата звезда. Това е седем пъти по-близо отколкото се е приближавала всяка друга сонда досега. Предишният апарат, преминал най-близо до Слънцето, беше "Хелиос 2", който се приближи през 1976 година на 43 милиона километра от Слънцето. За сравнение, разстоянието на Земята до нашата звезда е около 150 милиона километра.
Слънчевата корона поражда слънчевия вятър, един непрекъснат поток от заредени частици, които преминават през Слънчевата система. Непредвидените слънчеви бури предизвикват смущения в магнитното поле на нашата планета и причиняват хаос в телекомуникациите на Земята. Учените от НАСА се надяват с помощта на новия апарат да могат да прогнозират измененията в космическото обкръжение на нашата планета.

Прочети цялата публикация