БНР | 25.07.2018 12:31:12 | 422

Ердоган каза, че ще си говори с Путин за Сирия утре


Турският президент Реджеп Ердоган посочи днес, че ще обсъди с руския си колега Владимир Путин офанзивата, която осъществява режимът в Дамаск в провинция Дераа (Южна Сирия) с подкрепата на Москва, предаде БТА.

Президентите на Турция и Русия се очаква да се срещнат утре в рамките на форум на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Република Южна Африка), който се провежда в Йоханесбург от днес до петък.

Ердоган съобщи пред журналисти в Анкара преди да отпътува за Република Южна Африка, че двамата с Путин ще обсъдят темата за Сирия и по-специално „въпроса за Дераа, който е един от най-трудните въпроси“.

Ердоган посочи, че ще постави за обсъждане и въпроса за Идлиб - провинция в Северозападна Сирия, контролирана от джихадистка коалиция. Тази провинция се намира до границата с Турция и Анкара се опасява, че евентуална операция на режима срещу този район може да предизвика нова миграционна вълна.

В Дераа и в Идлиб „всичко може да се случи във всеки един момент“, заяви Ердоган.

От началото на сирийската криза през 2011 г. Турция подкрепя сирийските бунтовници, които искат да свалят президента Башар Асад, на когото Русия и Иран оказват военна подкрепа.

Въпреки противоположните си позиции Анкара и Москва си сътрудничат тясно по сирийската тема от миналата година.

Русия, Иран и Турция са гарантки на процеса от Астана, който позволи намаляване на интензивността на стълкновенията на терена чрез създаване на „зони за деескалация“ миналата година. 

Турското правителство обаче остро критикува предприемането миналия месец от сирийския режим с подкрепата на руската авиация на офанзива в провинция Дераа.

Турция бе силно засегната от сирийската криза с пристигането на нейна територия на над три милиона бежанци.

Прочети цялата публикация