БНР | 25.07.2018 14:06:06 | 502

Шаул Камиса Раз: Границата със Сирия е най-спокойната за Израел


„Границата със Сирия е най-спокойната за Израел. Ако някой обаче се опита да наруши спокойствието по тази граница, Израел не би се замислил да отговори достойно“. Това заяви в интервю за предаването „12+4“ бившият израелски посланик в България Шаул Камиса Раз.

„Случвало се е Сирия да помогне на „Хизбула“ с пари и военни специалисти по времето на ливано-израелските войни, но никога не е допускала сражения в близост до своята граница. Под влияние на „Арабската пролет“ сирийците се опълчиха срещу Асад в искане за повече демокрация. По-късно бяха въвлечени и други играчи. Между тях бе „Хизбула“, която подкрепи Асад с повече от 20 хиляди войници, част от които се върнаха вече в Ливан. Те имат добър боен опит и не са се отказали да атакуват Израел. Знам, че в повече случаи те стават марионетки на Иран. Така бе и по време на атентата в Сарафово – България, когато военното крило „Хизбула“ взриви автобуса с израелски туристи. Иран е основен играч в Сирия. В последно време нашето разузнаване разпознава как иранци, в униформи на сирийски, се приближават към границата ни. Нашето военно разузнаване знае какво става в Сирия във всеки момент. Под прикритието, че помагат на сирийските войски, иранците искат да укрепят военното си присъствие на границата с Израел. Изпращат и дронове и други летателни средства. Успяваме да ги неутрализираме пред границата ни. Единствено преди преговорите между Путин и Нетаняху дрон навлезе на 10 километра в наша територия. Трябваха няколко минути да уточним чий е преди да го свалим. Четвъртият играч, който става все по-доминантен в региона, е Русия. От една страна тя помага за заздравяването на властта на Асад , а от друга – се бори с ислямисткия радикализъм като Ислямската държава. Присъствието на Русия е най-важно от гледна точка на Израел, защото поддържа статуквото. Руснаците разбират, че в бъдеще границата трябва да е спокойна, но и че Израел реагира остро на провокациите. Считам, че и самите руснаци не са заинтересовани от трайно установяване на иранците в Сирия“, коменитра Шаул Камиса Раз. Той добави, че в момента отношенията на Израел както със САЩ, така с Русия са добри.

По въпроса с бежанците Шаул Камиса Раз каза: Най-напред бежанската вълна от Сирия тръгна към Йордания, а от там- към Европа, преминавайки праз различни държави, включително и Балканските. Тъй като действията в Сирия са водят основно в южните й райони, Йордания затвори границата си. Единственото изключение бе в неделя, когато 800 сирийски служители на белите каски и техните семейства, преминаха Голанските възвишения за Йордания, на път за Западна Европа и Канада. Голямата надежда за останалите бежанци е границата с Израел, където те получават не само подкрепа да не бъдат физически унищожени, но и Израел се грижи в буферната зона със Сирия да бъдат изградени лагери, в които хората получават хуманитарна и медицинска помощ от Израел. В близост до Израел, правителството на Асад не би атакувало тази лагери, дори да знае, че част от жителите му са бивши бунтовници. А и те винаги могат да очакват медицинска помощ от Израел. Недалеч от границата, на израелска територия, е построена военно-полева болница, включително с операционни. Бежанците могат да очакват и икономическа помощ. Помагаме на тези хора на сирийска територия, но Израел не се меси в случващото се Сирия. Това са нейни вътрешни работи. А още по-малко бихме взели отношение по религиозните междуособици. Ние не сме на страната на нито една от групировките, които се бият в Сирия“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Прочети цялата публикация