БНР | 30.07.2018 05:58:35 | 243

Протестираща майка: Ако до 1-ви октомври не изпълнят исканията ни, ще има нов голям протест


Даваме срок до 1 октомври за изпълнение на исканията ни. Ако това не се случи, ще има нов голям протест на майките на деца с увреждания. Това заяви в интервю за предаването „Преди всички“ една от протестиращите майки на деца с увреждания Кристина Николаева преди днешния национален протест. Тя посочи, че днес ще има техен представител в работната група на социалното министерство.

„Подготвили сме становище, в което са разгледани промените, за които се борим, както и проблемите в системата и конкретни текстове от Закона за хората с увреждания, който вече трябва да е готов, тъй като това е последната сесия на работната група по неговото изготвяне и предстои внасянето му. В становището даваме и срокове за реализиране на промените. Тези срокове са съобразени със сроковете, които преди месец дадохме за приемане и на трите закона -  за личната помощ, за социалните услуги и за хората с увреждания. 1 октомври е крайният срок за приемане на всички промени“, коментира Николаева.

По думите й много малка част от предложенията на майките са взети под внимание в проекта на Закон за хората с увреждания, други пък са криво разбрани.

„Основният спор е къде да бъде нормативно уредена личната помощ. Основният спор е по отношение на организационната структура на институциите, които се занимават с политиките в сферата на хората с увреждания. Много са споровете. Дали сме нашите искания, като някои сме разсрочили във времето, осъзнавайки, че не може да стане всичко наведнъж. Дали сме разумни срокове“, коментира Николаева.

Тя посочи като основен проблем това, че „министърът говори само за пари, а ние говорим са права и потребности“. В момента финансовата помощ, която е в новия Закон за хората с увреждания и замества интеграционните добавки, пак се разпределя не според потребностите, пак е на база на оценката на ТЕЛК, подчерта още Николаева и добави мнението си:

„Тези неща не са обмислени. Ние не сме добитък, не сме домати, за да ни поливат навсякъде по равно“.

Николаева бе категорична, че протестът им не е политизиран. Тя бе категорична, че майките остават пред парламента, въпреки лятната ваканция на депутатите.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Прочети цялата публикация