БНР | 07.08.2018 04:43:53 | 67

Външният министър на Полша предупреди да не се подценява заплахата, която представлява Русия


Външните министри на Полша, Литва и Латвия, заедно с украинския вицепремиер Павло Розенко, ще бъдат днес в Тбилиси, за да отбележат десетата годишнина от въоръжения конфликт между Русия и Грузия. Полша обвини Русия, че продължава да окупира части от Грузия 10 години след Руско-грузинската война. 

"Заедно с грузинските власти ние искаме да напомним на света какво се случи през август 2008 година. Потъпкването на грузинската независимост, трагедията на хиляди на семейства, прокудени от домовете им и стотиците убити и ранени", заяви полският външен министър Яцек Чапутович малко преди да отлети от Вършава за Тбилиси. 

Въоръженият конфликт от 7 до 12 август 2008 година започна, след като грузинската армия атакува сепаратистите в областта Южна Осетия. В тяхна защита се намесиха руски войски и нанесоха поражение на Грузия. В последствие Москва призна независимостта на Южна Осетия и друга отцепила се област - Абхазия и все още поддържа войскови части там. Руският премиер Дмитрий Медведев предупреди, че евентуално решение за присъединяване на Грузия към НАТО ще доведе до нов, ужасяващ конфликт. 

Прочети цялата публикация