БНР | 13.08.2018 22:45:38 | 137

Египетският президентът е обезпокоен за сигурността в Червено море след нападения на хуси


Египетският президентът на Абдел Фатах ас Сиси изрази дълбоко безпокойство от сигурността в Червено море след нападения на йеменските бунтовници хуси над два петролни танкера, което накара Саудитска Арабия временно да преустанови превоза на суров петрол през протока Баб ел-Мандеб, предаде Ройтерс.

На съвместна пресконференция с йеменския си колега Абд Рабу Мансур Хади, Сиси заяви още, че Египет има готовност да помага на Йемен да възстанови сигурността си след повече от три години война, в която бяха дадени хиляди жертви.

"Категорично отхвърляме Йемен да се превърне в място на влияние на неарабски сили или в платформа за заплахи за сигурността и стабилността на братски арабски страни или за свободното корабоплаване в Червено море и протока Баб ел-Мандеб", каза египетският президент.

Йемен е разположен при южния край на Червено море, което е едно от главните търговски пътища в света за петролни танкери. Танкерите минават в близост до бреговете на Йемен на път от Близкия изток към Европа през Суецкия канал.


Прочети цялата публикация