БНР | 17.08.2018 08:25:58 | 295

"Куцото куче" – една от най-старите постройки на о. Ливингстън


В южния залив на Антарктида е разположен  остров Ливингстън, където се намира българската полярна база "Св. Климент Охридски". Първата наша изследователска експедиция пристига на ледения континент през пролетта на 1988 г. и поставя началото на последователни научни изследвания върху него. Това са най-екстремните условия, в които човек може да бъде поставен на планетата – казва проф. Христо Пимпирев – геолог и ръководител на полярните ни експедиции. – Температурите на Южния полюс са като тези на Марс, все едно си на друга планета. Там най-ниската измерена стойност е минус 89 градуса, но през полярното лято обикновено тя е от минус15 до минус 38 градуса.С напредването на технологиите остров Ливингстън става все по-населен. В околностите на българската изследователска база се намират тези на още 7-8 държави – Испания, Русия, Уругвай, Аржентина, Китай и др. Затова проф. Пимпирев казва, че практически България управлява този континент заедно с тях. България е единствената от Балканския полуостров, която от 30 години има база и там се работи всяка година – казва ученият и продължава:

Там страната ни е излязла от своето балканско обкръжение. Заедно градим история и за мен беше голяма изненада, когато ми връчиха първият поставен на острова български трикольор, който смятахме за изгубен преди 30 години. Тогава аз и колегата ми Борислав Каменов работехме с британски геолози и оставихме знаме на мястото, където щеше да бъде базата ни. Другите мои колеги бяха на руски ледоразбивач и носеха двете къщи, които сложиха началото на българската полярна база през 1988 г. Знамето беше поставено на първата българска къща, която по-нататък нарекохме гальовно "Куцото куче“, един месец след като испанците се установяват наблизо.

През 1990 г., когато българските полярници временно прекъсват дейността си заради политическите промени в България, испанците решават да посетят съседните постройки. Те намират двете къщички празни и докато се чудят чии са, откриват българския флаг в ледена пукнатина и го прибират за спомен. Наскоро, по повод годишнината от първата ни експедиция, знамето е изпратено като подарък. Това е уникален жест, от който аз се просълзих – разказва проф. Пимпирев. – Разбира се, мястото му е в музейната сбирка, която подредихме преди 5 години в Националния исторически музей в Бояна, тъй като българските антарктически изследвания са част от най-новата българска история. Оказва се, че ние – българите, наистина нямаме нито едно загубено знаме в битка, а ето сега се върна при нас и първото знаме, което се вееше на първата ни постройка на Антарктида.

Българските учени провеждат на о. Ливингстън изследвания, значими за целия научен свят. Те са в области като геология, промени в климата, повишаване на морското равнище, сеизмичната активност, безгръбначните животни, влиянието на ултравиолетовото лъчение върху кожата на човека и т. н. Освен ценните научни находки, българската база се оказва сред забележителностите на острова, тъй като е запазена първата къщичка, която приютява експедицията преди 30 години. „Куцото куче“, както я наричат полярниците ни, от 2015 г. е със статут на културно-историческо наследство за Ледения континент. А това означава да се съхрани в автентичния си вид.Куцото куче“ е една от най-старите постройки на о. Ливингстън изобщо. Тя е само 18 кв. м, но ни служеше за спални помещения, кухня, място за научна работа, за отдих. А там живееха 8 души, като на моменти сме достигали до 12-13. Полярните експедиции са нещо ново за историята на нашата страна и там всичко е направено с нашите ръце. Например една маса от кораба "Михаил Сомов" служеше за легло и висеше от тавана. За да се легне там, трябваше да се промушиш през отвор от 90 см между тавана и леглото. Сковавали сме пейки, правили сме легла от дъски, по стените сме рисували карти и картини, за да направим мястото по-уютно. Там и сега стоят първите радиостанции, с които сме се свързвали с нашите колеги и близки в България. Така тази сграда е запазила духа на българите, които са работили в края на миналия век на този континент.

През септември в двора на Националния исторически музей ще бъде изложен макет на „Куцото куче“ – точно копие на първата българска постройка на Ледения континент.

Снимки: личен архив

Прочети цялата публикация