БНР | 17.08.2018 11:56:54 | 297

Турция планира реципрочен отговор на нови US санкции


Турция обяви днес, че възнамерява и да отговаря реципрочно на действията на САЩ, които заплашиха с още санкции, ако не освободи американския пастор Андрю Брънсън, предаде АФП.

Вече отговорихме на САЩ по правилата на Световната търговска организация, смятаме да продължаваме и по-нататък да даваме реципрочни отговори, заяви турският министър на търговията Рухсар Пекджан.

Тя съобщи вчера, че Турция смята да обжалва в Световната търговска организация решението на САЩ да увеличи митата върху турска стомана и алуминий.

Американският финансов министър Стивън Мнучин заяви в четвъртък, че САЩ ще наложат още санкции, ако пастор Брънсън, когото US президентът Доналд Тръмп обяви за „заложник“, не бъде освободен.

Миналата седмица Тръмп обяви, че увеличава митата за стоманата и алуминия от Турция. В отговор на това президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви бойкот на американските електронни продукти и увеличи митата за редица стоки от САЩ.

Брънсън, който е задържан в Турция от октомври 2016 г. по обвинения свързани с тероризъм, влоши отношенията между двете членки на НАТО и доведе до разклащане на турската валута.

Лирата, която по-рано тази седмица поевтиня до над 7 лири за долар, леко възстанови позиции в предишните три дни, но днес отново падна до 6,1 лири за долар.

 „Турция се възползва от САЩ в продължение на много години. Те сега държат нашия чудесен християнски пастор, когото трябва сега да помоля да представя нашата страна като велик патриот заложник“, написа Тръмп в Туитър в четвъртък. „Няма да платим нищо за освобождаването на невинен човек, но ще спестим от Турция“, добави той.

Междувременно Китай заяви, че вярва, че Турция има способността да преодолее временните икономически трудности. Китай подкрепя китайски и турски компании да подпишат проекти за сътрудничество, основани на пазарни правила, посочи говорителят на министерството Лу Кан в изявление на сайта на ведомството, предаде Ройтерс.

Турското министерство на финансите и държавната хазна обяви днес нов пакет с мерки за подкрепа на икономиката на страната, предаде БТА, като се позовава на Анадолската агенция.

Според нея банките в страната ще продължат да отпускат кредити, а за запазването на парите на компаниите се предвижда гъвкавост при сроковете за погасяване на кредитите. Банките няма да искат от компаниите, изтеглили заеми, да погасяват частите от задълженията по кредитите, възникнали заради промените на курсовете на валутите.

Освен това клиентите на турските банки ще бъдат уведомявани за задължения по кредити, за наличие на чекове без покритие, което няма да ограничи достъпа до кредити.

Прочети цялата публикация