БНР | 20.08.2018 15:22:29 | 154

Серия от атаки срещу полицаи в Чечня


Няколко полицаи бяха ранени днес в серия от нападения срещу три обекта на силите на реда в руската република Чечня, отговорност за които пое „Ислямска държава“, предаде агенция Фран прес.

Извършителите са неутрализирани, съобщи чеченският лидер Рамзан Кадиров.

Влиятелният руски Следствен комитет обяви, че разследва нападенията, сред които е и неуспешен самоубийствен бомбен атентат.

При първата атака в понеделник сутринта двама нападатели влезли в полицейското управление в град Шали и ранили двама полицаи с ножове, след което били застреляни.

В село Мескер-Юрт, северно от Шали, мъж с раница опитал да извърши самоубийствен бомбен атентат край полицейски пост, но „полицейски служители и цивилни не са пострадали от експлозията“, посочва Следственият комитет.

Третата атака била извършена в покрайнините са чеченската столица Грозни, където мъж се опитал да премаже пътен полицай ц колата му и бил обезвреден след преследване от двама служители на реда.

Отговорност за атаките пое „Ислямска държава“ в съобщение в пропагандната си агенция Амак.

Кадиров, който днес е на визита в Саудитска Арабия, написа в Инстаграм, че причина за нападенията е екстремистката пропаганда, която „обърква младите мъже“. Според него атаките целели да помрачат започващия утре мюсюлмански празник Курбан байрам.

Той посочи, че мъжът, който опитал да се взриви е ранен и е в болница.

Русия надви сепаратистите в Чечня в две брутални войни през 90-те години на XX век и след това посочи за лидер на мюсюлманската република Кадиров - бивш сепаратист, който сега е лоялен към Кремъл и управлява с железен юмрук, посочва АФП.

Прочети цялата публикация