БНР | 21.08.2018 18:25:03 | 107

Следващите два месеца няма да са достатъчни за сделка за Брекзит


Европейският съюз и Великобритания може да пропуснат срока, който си поставиха сами, за уреждане на отношенията след Брекзит.

След днешната си среща с британския си колега Доминик Рааб, главният преговарящ от европейска страна Мишел Барние допусна, че няма да успеят да изгладят различията си до срещата на европейските лидери през октомври.

Целта е преговорите да приключат възможно по-рано, за да могат парламентите на страните-членки да ратифицират бъдещата сделка до март догодина - датата, когато Обединеното кралство излиза от Съюза.

След днешните разговори Мишел Барние изтъкна, че разногласията за бъдещите икономически отношения остават и че ЕС не може да изостави принципите си при тяхното решаване.

От негова страна Доминик Рааб каза, че сделка между Лондон и Брюксел все още е възможна при наличието на амбиция и прагматизъм.

И двамата посочиха, че не искат Великобритания да напусне ЕС през март без сделка.

Барние отбеляза, че за да се случи това най-късно до началото на ноември трябва да има споразумение, а Рааб изрази желание възможно най-скоро преговорният процес да премине от техническо на политическо ниво.

По всичко личи, че преговорите ще бъдат максимално ускорени. Самият Доминик Рааб обяви, че отново ще бъде в Брюксел следващата седмица.

Прочети цялата публикация