БНР Стара Загора | 27.08.2018 11:20:36 | 129

За 13-та година Казанлък е домакин на празници на тракийската култура


За 13-ти път община Казанлък организира "Празници в Долината на тракийските царе". Десетки изложби, концерти, научни симпозиуми и дори състезания са посветени на траките тази година. По традиция празниците се провеждат в края на август. Тази година събитията са основно от 31 август до 2 септември. Но един от акцентите на празниците - изложбата на открито „Долината на тракийските царе“ ще бъде открита на 29 август от 18.00 часа и ще може да бъде видяна до 2 септември в залата на ул. “Искра“ 4. Експозицията е на възпитаници на възпитаници на Гимназията по пластични изкуства “Дечко Узунов“ в Казанлък, обясни Сребра Касева, началник- кабинет на кмета в Община Казанлък.

Официалното откриване на Празниците в Долината на тракийските царе ще се състои в петък  от 20.00 часа при Тракийската гробница в парк „Тюлбе“, когато ще бъде връчена и наградата „Проф. Александър Фол“.  След церемонията ще бъде представен спектакълът-ритуал на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ –Казанлък, наречен „Мистериите на траките“. Спектакълът е финансиран от Национален фонд „Култура“ , представян е единствено в София като част от програмата за Председателството на България на Съвета на Европейския съюз.

Друг акцент на тазгодишната програма е необичайното състезание наречено „Тракийски сървайвър-разходка във времето“, съобщи още Сребра Касева.  Тя поясни, че към играта-приключение има засилен интерес, а в първото изданието участие ще вземат 75 отбора от двойки, които вързани ще трябва да се подложат на физически и умствени изпитания. Това включва лазене в 20-метров тунел под земята, търсене на предмети и ориентиране по карта, скачане в чували, решаване на логически задачи, преодоляване на водни препятствия, катерене, сечене на дърва, стрелба с лък, пълнене и пренасяне на чували с пясък. Началото ще бъде дадено в 10.00 часа на 1 септември, събота.

На специална среща, като част от празниците ще бъде представена и репликата на тракийският кораб, който се строй на брега на язовир „Копринка“, разказа още Сребра Касева.  Предстои т.нар. птицеглав кораб да бъде въведен като туристическа атракция от следващата година.

В рамките на празниците от петък до неделя в Казанлък ще се проведе и  Единадесетата научна конференция „Проблеми и изследвания на тракийската култура“. В нея доклади и изследвания посветени на траките ще изнесат 23 ма учени.

В петък от 17,30 часа ще бъде открита и изложбата „Пътешественик във времето“, посветена на 85 години от рождението на проф. Александър Фол. На откриването ще присъства и съпругата на известния траколог.

За четвърта поредна година ще се проведе и„Национален джаз фест - Казанлък 2018“. Откриването е насрочено за 20.00 часа в четвъртък в парк „Тюлбе“.  Участие в него през различните дни ще вземат: джаз формация „X-KEY“, SO NICE – SOUTH JAZZ,  Васко Кръпката и Подуене Блус Бенд, „JAZZ CATS“,  вокални джаз формации.

Ще се проведе и традиционният боди арт фест, в програмата са предвидени  още снимки в тракийско облекло,  Детско пътешествие в света на траките – разходка с влакче, игри и награди;  „По стъпките на траките“ - поход на мълчанието до Мегалита, както и конна езда.

Край Тракийската гробница от 31-ви август до 1-ви септември ще се проведе и изложението „Виното на траките“.

Прочети цялата публикация